Kalcium

Kalcium

Kalcium är ett grundämne som kroppen behöver. De behövs både för att tänder och skelett ska kunna utvecklas, men också för att man inte ska få problem med nervernas funktion eller med att blodet inte koagulerar som det ska. Nästan 99 % av allt kalcium som finns i kroppen finns i skelett och tänder.

Varför behövs kalcium?

Kalcium behövs bland annat för att skelettets benvävnad ska bli starkare. Det behövs också för att ett foster ska kunna växa, och för att barnets skelett sedan ska kunna bli starkt och friskt. Om man inte får i sig tillräckligt med kalcium kan inte heller blodet koagulera som det ska.

Hur mycket kalcium behövs i kroppen?

Hur mycket kalcium man behöver beror på hur gammal man är samt på om man är gravid eller ammar. En gravid eller ammande kvinna behöver hela 900 milligram per dag medan ett spädbarn behöver 540 milligram. I genomsnitt behöver en vuxen person omkring 800 milligram på en dag.

Ost innehåller kalcium

Hur ska man äta för att få i sig rätt mängd?

Man kan få i sig rätt mängd kalcium genom att dricka ett till två glas mjölk per dag, samt genom att ta några ostskivor på smörgåsen. I vegetabiliska alternativ finns ofta kalcium tillsatt för att för att även veganer och vegetarianer ska få i sig ämnet.

Kan man få i sig för mycket kalcium?

Ja, man kan få i sig för mycket kalcium. Genom att ta för mycket kosttillskott kan det ske och om kalciumet kombineras med mycket vitamin D kan det leda till njurskador, njursten och till att kroppens vävnader kalkas igen. Det kan bli allvarligt.

Var finns kalcium?

Kalcium finns naturligt i flera olika livsmedel som nötter, mjölkprodukter, olika bladgrönsaker med mera. Även i veganska eller vegetariska alternativ till mjölk finns kalcium tillsatt. Om man inte får i sig tillräckligt med kalcium genom sin kost kan man också ta kosttillskott som just ger extra kalcium.

Kan man lida av brist på kalcium?

Ja, man kan ha brist på kalcium. Det kan till exempel bero på att man inte dricker speciellt mycket mjölkprodukter eller vegetariska sådana. Om man inte gillar mjölk eller har en kalorifattig kost är det relativt stor risk att man drabbas av kalciumbrist.

Vilka symtom ger en eventuell kalciumbrist?

Troligen märker man inte av att man har brist på kalcium i ett tidigt stadium. Man kan dock tids nog märka att det börjar sticka i händer, fötter eller i ansiktet. Benmassan kan bli skör och man kan också bryta benen lättare när man ramlar.

Kan en brist vara farlig?

En kalciumbrist kan vara farlig. Den kan rent av leda till döden genom att benskörhet gör benen svaga. Antingen avlider man direkt genom en fraktur, eller genom komplikationer som uppstår efter en fraktur. Bristen kan också leda till onormal hjärtrytm samt olika ögonskador vilket kan vara allvarligt.

När bör man undvika kalcium?

Om man redan har en hög halt av kalcium i kroppen bör man inte ta mer kalcium. Om man har njursten kan det också vara klokt att inte ta kalcium som kosttillskott utan att ha bra koll på sina kalciumvärden då det kan förvärra saken.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0