A-vitamin

Vad är A-vitamin?

En av våra viktigaste vitaminer är A-vitamin. Den hjälper till att bibehålla immunförsvarets normala funktion och bibehålla normal synförmåga.
A-vitaminen ingår i den fettlösliga gruppen och den lagras i levern där den fungerar som reserv om det skulle uppstå vitaminbrist i kroppen. En del A-vitaminer lagras även i lungor, njurar och i fettvävnader.

Varför behöver man A-vitamin?

A-vitaminen behövs för att hud, slemhinnor och syn ska fungera normalt. Vitaminen bidrar till immunförsvarets normala funktion och normal järnomsättning. A-vitamin har en betydelse för tillväxt, utveckling och differentiering av embryot under den tidiga delen av en graviditet för att fostret ska få fullgod syn och utvecklas normalt.

A-Vitamin

Hur mycket A-vitamin behöver man?

Hur mycker A-vitamin man behöver beror på ålder och kön. Det kan även bero på om man är gravid eller om man ammar.

  • Män 900 RE
  • Kvinnor 700 RE
  • Gravida 800 RE
  • Ammande 1100 RE
  • Barn under 2 år 300 RE
  • Barn 2-5år 350 RE
  • Barn 10-13 år 600 RE

Vad ska man äta för att få i sig A-vitamin?

A-vitamin finns i stora mängder i inälvsmat så som lever. Andra bra källor för A-vitamin är matfett, ägg och ost. Livsmedel från djurriket innehåller retinoider som är en form av A-vitamin. I grönsaker och rotfrukter finns karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin om det behövs.

Kan man få för mycket i sig av A-vitamin?

Det är skadligt med för stora doser av A-vitamin. Det är främst via kosttillskot som man får i sig stora mängder. Några symptom på för högt intag kan vara trötthet, kräkningar och huvudvärk.
Barn som får för höga doser under en lång tid kan drabbas av tillväxthämning.

Vad händer vid A-vitamin brist?

En svensk normalkost täcker dagsbehovet som vi behöver men i världen över råder en brist på A-vitamin. En brist kan ge nedsatt motståndskraft mot infekioner, nattblindhet och hos gravida kan det ge allvarliga skador på barnet. Den enskilt största anledningen till blindhet anses vara A-vitaminbrist.

Hur fungerar A-vitamin under en graviditet?

Om man som gravid tar kosttillskott är rekomendationerna att inte äta mer än 1 milligram A-vitamin per dag som extra tillskott. Man rekomenderar även gravida att vara försiktiga med fiskleverolja och att undvika lever och leverrätter. A-vitamin under tidig graviditet kan ge en ökad risk för fosterskador.

Vilka former av A-vitamin finns det?

A-vitamin är en familj som består av syra, ester, aldehyd och alkohol. Alla är A-vitaminer men har olika kemiska bindningar. Retinoider är samlingsnamnet för alla A-vitaminer och den starkaste och mest effektiva av dem är syran även kallad tretinoin (syra) som följs av retinol (alkohol).

Finns A-vitamin i kosmetika?

Några av A-vitamin formerna får användas fritt i kosmetika medan isotretinoin och tretionin bara kan fås genom ett recept. Detta beror på att dessa A-vitamin kan orsaka irritation.

Retinol är en effektiv ingrediens i hudvårdsprodukter då den i efterhand absorberas av huden, bryts ner och omvandlas till A-vitaminsyran retinsyra.

När behöver man tillskott?

Om man inte själv valt att välja bort olika sorters livsmedel eller har någon sjukdom så behövs oftast inte något tillskott av A-vitamin. Äter man en varierad kost så får man i sig det man behöver.

De som kan vara uppmärksamma och kan behöva tillskott är äldre och personer med mag- och tarmsjuka.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 1.00