E-Vitaminer

Vad är E-vitamin?

E-vitamin är ett ämne som både tål värme och syra. Det är dock fettlösligt. E-vitamin är en helt naturlig antioxidant och den skyddar bland annat kroppens celler mot fria radikaler. Studier visar att den kan vara bra för huden och att den i viss mån kan skydda mot cancer.

Varför behöver man E-vitamin?

E-vitamin behövs i kroppen av flera anledningar. För det första gör vitaminen att de röda blodkropparna blir stabila och kan bildas i en jämn takt. Vitaminen gör också att fleromättade fettsyror skyddas mot nedbrytning i kroppens vävnader. Det gör i sin tur att kroppens membran kan byggas upp bättre.

Vitamin E

Hur mycket E-vitamin behöver man?

Hur mycket E-vitamin man behöver beror lite på kön och ålder. Gravida och män behöver omkring 10 milligram per dag, kvinnor 8 milligram och ammande 11 milligram. unga behöver mellan 5-8 milligram per dag. Ett spädbarn behöver bara tre milligram per dag och det tillgodoses genom mjölk eller ersättning.

Vad ska man äta för att få i sig E-vitamin?

Om man vill få i sig E-vitamin bör man titta på vegetabiliska livsmedel. Vitaminen finns bland annat i frön, margarin, olika oljor, avokado, groddar och fullkornsprodukter. Om man inte är så förtjust i den här typen av livsmedel finns E-vitamin också i mjölk och ägg.

Kan man få i sig för mycket E-vitamin?

Ja, man kan få i sig för mycket E-vitamin. När det gäller livsmedel har det dock inte rapporterats att överdoseringen kommer därifrån. Om man överdoserar kosttillskott kan intag på över 300 mg per dag under en lång tid orsaka att blodet får svårt att levra sig.

Kan man få brist av E-vitamin?

Ja, precis som med andra vitaminer kan man också få brist av E-vitamin. Det har dock ännu inte påvisats någon brist hos friska vuxna men hos tidigt födda barn och personer som vars kroppar inte kan ta upp fett har brist av E-vitamin upptäckts.

Vilka symtom fås vid brist?

Eftersom att det finns så få fall där brist av E-vitamin har upptäckts finns det inte så många symtom klara. Om bristen varar under lång tid kan den orsaka ofruktsamhet och muskelsvaghet. Det här har dock bara konstaterats på djur eftersom att det är svårt att påvisa hos människan.

Kan bristen vara farlig?

Det har inte konstaterats att en brist på E-vitamin skulle vara farlig. Det är dock överlag bra att få i sig så många vitaminer som möjligt i en lagom mängd eftersom vitaminerna ofta påverkar varandra och hjälper kroppen att återhämta sig på olika sätt. Men bristen är troligen inte farlig.

Vad bör man äta om man får en brist?

Om man får en brist på E-vitamin bör man se över sin kost och lägga om den så att man får i sig mer från växtriket. Margarin och ägg är sådant man bör äta mer av. Om man inte kan eller vill det kan kosttillskott vara ett alternativ.

Bör gravida undvika E-vitamin?

Nej, gravida bör inte undvika E-vitamin. Det finns inget som tyder på att intag av E-vitamin under graviditeten skulle påverka fostret negativt. Det kan till och med rekommenderas att gravida kvinnor tar kosttillskott som innehåller E-vitamin under hela sin graviditet, och även när de ammar efteråt.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0