Teff

Vad är Teff?

Fröet har kallats för vår ”nya quinoa”, och är ett riktigt superfrö! Det är ett sädesslag inom släktet kärleksgräs. Trots att det är världens minsta sädeskorn, ungefär lika stort som ett vallmofrö, är det fullpackat med nyttigheter. Det finns många olika nyanser från rödbrunt och rött till helt vita.

De olika varianterna av Teff har, utöver skillnader i färg, även en del skillnader i näringsinnehåll. Den brunröda har en starkare nötsmak, innehåller mer järn, och är billigare än den vita. Den vita å sin sida har en mildare, mer neutral smak. Oavsett vilken variant man väljer kan an räkna med ett högt näringsinnehåll!

Teff

Ursprung

Teff är ett sädesslag som odlats i flera tusen år på höglandet i Etiopien och Eritrea. Där är det en viktig del av basfödan. Numera odlas det även ibland annat USA och Nederländerna. Försök att odla Teff på Gotland och i Skåne har genomförts, men med relativt dåligt resultat.

Att Teff odlats så länge kan vara för att det är ett härdigt frö, som växer gott vid såväl torka som regn. Det är dessutom mycket tåligt mot växtsjukdomar och gror på bara 36 timmar. En odling på en hektar ca 9 ton skörd i Etiopien, vilket gör det till ett pålitligt odlingsämne med stor avkastning.

Näringsinnehåll

Trots att det är världens minsta korn stoltserar det med ett högt näringsinnehåll. Det innehåller nästan samma mängd protein som lax, och en kopp Teff innehåller hela 15% av en vuxen människas rekommenderade dagliga intag av kalcium!

100g Teff innehåller bl.a.

  • 75g kolhydrater
  • 9.1g proteing
  • 7.9g fibrer
  • 2.1g fett
  • 160mg kalcium

185mg magnesium

  • 11.7 vitamin B1

I dag är mineralbrist något som blir allt vanligare, vilket kan leda till många besvär, exempelvis trötthet, kramper, och blocksockersvängningar. Därför är det positivt att Teff innehåller höga halter av livsviktiga mineraler såsom zink, järn, magnesium och fosfor. Dessutom återfinns i det lilla fröet hela 8 av 9 viktiga aminosyror!

Glutenfritt och bra för både diabetiker och idrottare

För de som behöver hålla sitt blodsocker stadigt, exempelvis diabetiker, passar Teff mycket bra, dels på grund av sitt låga GI som höjer blodsockernivåerna långsammare än många andra spannmål. Det innehåller även en hög halt resistent stärkelse, en kostfiber som kan inverka positivt på både blodsockernivåer och tarmhälsa.

Många idrottare av olika slag prisar Teff för sin balans mellan protein och kolhydrater, då det ger en bra mättnadskänsla och ger en lagom mängd energi. Så om man är fysiskt aktiv och därmed i behov av en lämplig mängd kolhydrater, men vill undvika tomma sådana är detta frö ett mycket gott alternativ till näringsfattigare sädesslag.

Att laga mat och baka med Teff

Teff har en mild och lite nötig smak och det har relativt många användningsområden. Hela frön kallas för Teffgryn och är ett gott och glutenfritt alternativ till couscous, bulgur eller havregryn. Det kan även malas till mjöl och är då ett utmärkt glutenfritt alternativ vid bakning.

I Etiopien har man i tusentals år bakat det pannkaksliknande brödet Injera. Men användningsområdena för sädesslaget är många, till exempel:

  • Gröt
  • Hemmagjord glutenfri granola
  • Plättar
  • fröknäckebröd med goda frön, tex pumpa, solros eller chia.
  • Teffscones
  • Pudding
  • matbröd, men tänk på att konsistensen på degen blir lösare, så tillsätt gärna psyllium för en stabilare deg

Böcker om teff

Butiker som säljer teffmjöl och teffgryn

Recept Teffgröt

Teffmjöl kan användas till mycket, bland annat för att göra en god, smakrik och glutenfri gröt. För bästa smakupplevelse rekommenderar vi att du toppar gröten med färska bär och nötter, eller varför inte kokos? Teff innehåller mängder med c-vitamin såväl som järn.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 4 msk teffkorn

Börja med att koka upp 5 dl vatten och lite salt i en kastrull. Sänk temperaturen när vattnet kokar och tillsätt sedan teffmjölet. Låt hela blandningen sjuda under loppet av cirka 20 minuter och rör om med jämna mellanrum. Ta av kastrullen från plattan och låt gröten svälla (2 min). Toppa med färska bär eller annat du gillar.

Recept Teffbröd

Teffbröd är gott och lämpar sig utmärkt för den som vill ha ett bröd som är fritt från gluten såväl som laktos och ägg.

Ingredienser

  • 5 dl teffmjöl
  • 1 dl Jyttemjöl orginal
  • 1 msk linfrön eller solrosfrön
  • 1 tsk salt
  • 3 msk matolja
  • ca 5 dl vatten
  • 50 g jäst

Eventuell smaksättning: Dragon, timjan, oregano, oliv

1. Börja med att bland alla torra ingredienser i en skål. Vatten och jäst blandar du i separat. Se till att jästen löser upp sig ordentligt.

2. Blanda de torra ingredienserna med jästblandningen och använd dig gärna av bakmaskin.

3. Jäs degen 1 timme och grädda 40 min på 200 grader

Pannkakor med teffmjöl

Vill du göra pannkakor som är fria från mejeriprodukter såväl som gluten? Perfekt! Med teffmjöl kan du lyckas med just detta.

Ingredienser

  • 2 stycken ägg
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl mandelmjölk
  • Rapsolja till stekning
  • 3 dl teffmjöl

Att göra pannkakor på teffmjöl är väldigt enkelt. Blanda bara ihop alla ingredienser i en stor skål och låt sedan blandningen stå och svälla till sig under cirka 30 minuter. Stek sedan smeten på vanligt vis i stekpanna och tillsätt olja till stekningen. Pannkakorna blir som godast om du toppar med mandelsmör och bär, men även kokoschips är en stor favorit.