Höstblåsor

Vad är Höstblåsor?

Höstblåsor är en virusinfektion som är vanlig under sensommaren och hösten, därav namnet. Barn under 10 år är oftast de som drabbas av denna virusinfektion men även vuxna kan bli smittade. Höstblåsor är väldigt smittsamt och sprider sig därför snabbt till andra elever i skolan, framförallt för yngre barn så som i förskolan.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

En ofarlig virusinfektion

Höstblåsor är en ofarlig virusinfektion som är väldigt smittsam. Vanligtvis bryter den ut mellan 3 till 7 dagar efter att man blivit smittad och kan för somliga bli mycket besvärlig då man får väldigt ont runt det området som blåsorna sätter sig, det vill säga, runt mun, händer och fötter.

Symtom vid höstblåsor

Några vanliga symtom för höstblåsor är bland annat:

  • Blåsor i eller runt munnen, exempelvis runt läpparna, kinderna, i gommen eller på tungan
  • Blåsor på händer, fötter eller runt stjärten
  • Blåsorna lämnar sår efter de spruckit
  • Hög feber runt 38 – 39 grader

Varierande symtom

Trots att höstblåsor inte är en farlig sjukdom kan den vara väldigt besvärlig för somliga. Får ett barn blåsor runt händer och fötter kan det i vissa fall leda till att naglarna förändras eller lossnar. Detta sker i regel när infektionen gått över. Andra som blivit smittade får inga symtom alls.

Få hjälp med dina besvär

Eftersom höstblåsor är en virusinfektion finns det inga direkta läkemedel som kommer att hjälpa, utan sjukdomen går över av sig självt efter ca en veckas förlopp. Upplever man däremot grova smärtor i munnen kan det vara bra att köpa hem receptfria läkemedel samt att äta och dricka kallt.

När bör jag söka vård?

Eftersom höstblåsor är en ofarlig sjukdom behövs vanligtvis inte läkarvård uppsökas. Skulle du eller ditt barn däremot få hög feber och ha blåsor i eller runt munnen bör du ta kontakt med din närmaste vårdcentral för undersökning. Är man orolig kan man dessutom ringa till sjukvårdsrådgivningen för mer information.

Hur smittar höstblåsor?

Höstblåsor är en virusinfektion som smittar via närkontakt, främst via händerna. Infektionen är som mest smittsam under de första dygnen och det kan ta mellan 3 – 7 dagar från och med då man blivit smittad till att första symtom bryter ut. För att undvika att bli smittad krävs noggrann hygien och separata handdukar.

Hur behandlar man höstblåsor?

Eftersom det är en virusinfektion så finns det inga botemedel eller läkemedel som tar bort sjukdomen, utan den försvinner av sig självt efter ungefär en veckas förlopp. För att stilla sina besvär finns det dock receptfria läkemedel på apoteket. Dessutom är det bra att äta och dricka kallt.

Behöver man stanna hemma om man fått höstblåsor?

När ett barn i förskolan blivit drabbad av höstblåsor så finns det i regel inget som säger att hen måste stanna hemma om det inte är för att barnet själv inte orkar vistas i skolan. Det är helt enkelt individuellt om man vill vistas i skolan eller inte.

Kan man få sjukdomen återkommande gånger?

Har man någon gång drabbats av höstblåsor får man vanligtvis inte denna sjukdom upprepande gånger. Skulle infektionen trots detta återkomma vid ett senare tillfälle är den mycket lindrigare än vad den var första gången. Man brukar även kalla höstblåsor för hand- fot- och munsjuka.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0