Rosacea

Vad är Rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som ofta drabbar olika partier i ansiktet så som panna, näsa, kinder eller hakan. Sjukdomen visar sig genom att man får utslag och/eller rodnader kring dessa områden, men även ögon kan besväras. Sjukdomen drabbar främst människor runt medelåldern, men är ofarlig och försvinner efter behandling.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

En inflammatorisk hudsjukdom

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som kan vara mycket besvärlig för somliga människor, medan andra upplever sjukdomen väldigt lindrig då den lätt kan behandlas med flera olika läkemedel och metoder. Sjukdomen är ofarlig men kan vara återkommande för de som lider utav en besvärligare variant av Rosacea.

Hudsjukdom ansikte, Rosacea

Symtom vid sjukdomen

Några vanliga symtom för den som har Rosacea är bland annat:

  • Huden är röd och irriterad
  • Huden upplevs som varm och/eller stickande
  • Du har ytliga blodkärl
  • Du har blåsor eller knottror som är fyllda med var
  • Röda och irriterade ögon

Har man en extra besvärlig variant kan även näsan upplevas förstorad och ojämn.

Varierande symtom

Rosacea är en ofarlig sjukdom som kan ha mycket varierande symtom. Somliga människor har både problem med hud och ögon medan andra har endast problem med ögon eller hud. För män kan även näsan blir något förstorad och ojämn. Dock är detta ovanligt och beror på tillväxt av talgkörtlar i området.

Få hjälp med dina besvär

Beroende på vilka symtom du har kan du vända dig till olika avdelningar i sjukvården. Om du exempelvis misstänker att du enbart har rosacea i ögonen är det bra att kontakta ögonkliniken, men överlag är det bäst att uppsöka läkare hos vårdcentralen för att få en grundlig undersökning.

När bör jag söka vård?

Om du har misstankar kring att du kan drabbats av rosacea är det viktigt att ta kontakt med vårdcentralen. Även om sjukdomen inte är farlig så kan den bli mycket besvärlig, framförallt om man inte får tillgång till rätt information och behandling. Allt beror på vilka symtom man har.

Varför får man rosacea?

Varför man får rosacea är idag oklart. Det finns inga direkta förklaringar till varför vissa får det medan andra inte. Allt man vet är att sjukdomen är ofarlig och inte smittsam. Den visar sig dessutom inte förrän runt medelåldern, det vill säga runt 30 – 50 årsåldern.

Hur behandlar man sjukdomen?

Det finns flera olika behandlingar när det kommer till sjukdomen rosacea. Det beror främst på vilka besvär man har. Några vanliga varianter är:

– Läkemedel som man smörjer in i huden
– Läkemedel som tabletter och kapslar
– Laserbehandling eller IPL för de som har besvär med ytliga blodkärl

Vad kan jag själv göra för att lindra mina besvär?

Om man har rosacea finns det flera olika saker man kan göra för att lindra sina besvär. Några är att:

– Tvätta ansiktet med vatten och/eller mild tvål som är oparfymerad
– Använd mjukgörande oparfymerad ansiktskräm
– Använd en hög solskyddsfaktor som inte är fet

Hur undviker man sjukdomen?

Eftersom man inte vet varför man får sjukdomen, är det svårt att veta hur man undviker att bli drabbad av rosacea. Däremot kan man undvika sådant som förvärrar besvären, exempelvis:

– Sol och värme
– Kyla och blåst
– Alkohol
– Starkt kryddad mat
– Stress
– Varma drycker

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 3.00