Vattkoppor

Vad är vattkoppor?

Vattkoppor orsakas av ett virus och är en väldigt vanlig infektionssymtom som drabbar de allra flesta som barn. Sjukdomen karaktäriseras av vätskefyllda blåsor på huden och medföljande feber med allmän sjukdomskänsla. Vattkoppor läker vanligtvis av sig själv men symtomen kan vara besvärligare om man får sjukdomen som vuxen.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Immunitet

Om man en gång drabbats av vattkoppor så är man sedan immun vilket innebär att man endast kan ha sjukdomen en gång under livet. Eftersom sjukdomen ofta kan vara besvärligare om man drabbas som vuxen, så anser många att det rent av är positivt att man drabbas redan som barn.

Sår efter vattkoppor

Vilka symtom är kända?

Det tar ganska lång tid från smitta till symtom, vanligtvis mellan 10 – 20 dygn. De vanligaste symtomen innefattar trötthet, röda utslag över större delen av kroppen, huvudvärk och feber. Sjukdomen brukar först visa sig i form av feber och trötthet och senare utslag. Utslagen brukar till en början visa sig på överkroppen.

En kliande sjukdom

Utslagen syns först som röda prickar, därefter blir de till knottror och sedan blåsor. Blåsorna har en genomskinlig vätska i sig och kliar mycket och ofta. Vissa får bara ett par blåsor och andra får utslag över hela kroppen. Efter ett tag torkar blåsorna och blir till sårskorpor som sedan läks.

Var kan man vända sig för hjälp?

I regel behöver inte barn som drabbas av vattkoppor besöka en vårdcentral utan sjukdomen går över av sig själv. Är man äldre än 17 år bör man dock alltid söka vård. Om barnet har väldigt svåra besvär kan det också ibland vara nödvändigt att söka vård.

Är vattkoppor erkänt smittsam, hur smittar det?

Vattkoppor är mycket smittsamt och viruset sprids både vid direktkontakt och genom luften. Därför är det vanligt att hela skolklasser och liknande får viruset samtidigt. Det smittar redan innan utslagen uppstår vilket gör att det är svårt att undvika. Har man tidigare haft sjukdomen kan man dock inte bli smittad.

Kan man få bältros av att umgås med någon som har vattkoppor?

Eftersom bältros och vattkoppor orsakas av samma virus tror många att man kan få bältros av att träffa någon som har vattkoppor. Detta stämmer inte. Däremot kan man endast få bältros om man någon gång har haft vattkoppor.

Vad kan man göra själv för att undvika vattkoppor?

Eftersom de allra flesta vuxna redan har drabbats av vattkoppor som barn så behöver man som vuxen inte göra någonting, man är ju immun. Som barn är det väldigt svårt att undvika vattkoppor eftersom det är så pass smittsamt som det är.

Vad kan man göra för att lindra besvären?

Det som är allra besvärligast med vattkoppor brukar vara att det kliar. Man bör dock undvika att klia sig eftersom utslagen kan bli infekterade och därmed förvärras. För att lindra klådan kan man använda alsolsprit, svalt vatten och kylbalsam. Det finns även vissa receptfria läkemedel mot klåda.

Kan man vaccinera sig mot vattkoppor?

Ja det är möjligt. Vaccinet har få biverkningar men ger ett bra skydd. I Sverige ingår inte detta vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet men om man så önskar går det bra att betala för det själv. Är man gravid eller har starkt nedsatt immunförsvar ska man dock undvika detta.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0