Borrelia

Vad är Borrelia?

Borrelia är en infektion som kan drabba både vuxna och barn. Infektionen uppstår som en följd av att man har blivit smittad med en bakterie, som förs över till människor från fästingar. Infektionen kan snabbt kännas igen på den cirkelformade rodnad som uppstår. Lyckas du ta bort fästingen direkt så blir du sällan smittad.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Borrelia kan sprida sig

Rodnaden börjar oftast som en mindre cirkelform runt själva bettet. Hos kvinnor är det dock vanligt att hela cirkeln är jämt röd. Om infektionen sprider sig i kroppen så kommer även rodnaden sprida sig. Om en borreliainfektion har spridit sig kan man få feber och även vätskande sår eller blåsor.

Fästingar, borrelia

Symptom på borrelia

När man har blivit smittad med borrelia är symptomen oftast mycket tydliga. Har man upptäckt och tagit bort fästingen kan man hålla extra koll på området, men i många fall vet man inte ens om att man har blivit smittad förrän den röda ringen/ovalen har visat sig.

QuickTest

Har jag Borrelia?

Så upptäcker du att du blivit smittad

Utöver den röda rodnaden så finns det andra sätt att upptäcka om man har blivit smittad med borrelia.

  • Känner en ovanlig trötthet som är svår att vila bort
  • Huvudvärk
  • Smärta i leder och muskler

Det är viktigt att söka vård om man upplever symptom och misstänker borrelia.

När ska man söka vård?

Du bör vända dig till en vårdcentral eller en jourmottagning om du upplever en rodnad som är större än fem cm i diameter eller om du upplever huvudvärk eller feber. Rodnaden uppstår vanligtvis en vecka efter att du blivit smittad, men det kan även ta längre tid än så.

Hur smittar borrelia?

Fästingar suger inte bara blod från människor, utan även från andra djur som t.ex. fåglar och andra däggdjur. Här kan fästingen bli smittad med borrelia, som sedan smittas vidare nästan gång fästingen suger sig fast. Om du får bort fästingen inom 24 timmar så minskar risken för att bli smittad.

Hur undviker man att bli smittad?

Eftersom borrelia överförs från fästingar gäller det att vara ordentligt klädd när man vistas i skog eller högt gräs. Långbyxor, stövlar och långärmad tröja är att rekommendera om du kommer vistas på en plats där du vet att fästingar finns. Det finns idag inget medel att använda för fästingbett.

Hur behandlar man borrelia?

Borrelia som har spridit sig och borrelia i det tidiga stadiet behandlas olika. Om borrelian har spridit sig sätter man in antibiotika, medan tidig borrelia behandlas med penicillin. Läkemedlet ges i tablettform och intas enligt läkarens instruktioner. Det kan ta upp till två veckor från behandlingstillfället till dess att rodnaden försvinner.

Vad händer om man blir smittad under en graviditet?

Borrelia har inte visat några tecken på att påverka en graviditet eller ett foster på ett negativt sätt. Du bör dock ändå kontakta en vårdcentral eller din barnmorska om du misstänker en borreliainfektion. En högre dos av antibiotika kan behöva sättas in.

Kan borrelia vara farligt?

Om du inte behandlar borrelia i tid så kan borrelia sprida sig till nervsystemet. Detta kan medföra en tillfällig ansiktsförlamning, hög feber, viktnedgång och kraftig smärta i leder och muskler. Upplever du detta bör du direkt söka vård. Om vårdcentral eller jourmottagning inte är öppen vänder du dig omedelbart till en akutmottagning.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0