Könssjukdomar

Könssjukdomar

Det finns flera olika typer av könssjukdomar. Sjukdomarna skiljer sig ofta i symptom, hur de överförs samt behandling. Könssjukdomar är ett samlingsnamn på infektioner som överförs vid sexuellt umgänge, såväl oralt, vaginalt och analt.
Könssjukdomar kan drabba alla sexuellt aktiva personer, oberoende av ålder och det är därför viktigt att skydda sig.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Vanliga könssjukdomar

Den allra vanligaste könssjukdomen är klamydia och ofta får man lära sig om denna och hur man kan skydda sig redan vid sexualkunskapen i skolan. Men det finns även andra vanliga sjukdomar som de inte talas lika mycket om, till exempel gonorré, Hepatit B, Syfilis, Herpes, Hiv, HPV och mykoplasma.

Vilka symptom är kända?

De olika infektionerna ger olika typer av symptom men symptomen skiljer sig även från person till person. Det är inte ovanligt att man går med en könssjukdom utan att veta om att man har den.
Ett av de vanligaste symptomen är att man upplever en svidande känsla när man kissar.

Könssjudomar

Fler symptom

Andra symptom som man kan märka är att man får annorlunda eller illaluktande flytningar från sitt underliv. En del sjukdomar kan även ge smärtor i underlivet, både vid sex och i allmänt tillstånd.
Vid vissa infektioner så som Hepatit B får man också i regel feber och en allmän sjukdomskänsla.

Det finns hjälp att få

Om du misstänker att du har drabbats av en könssjukdom så finns det hjälp att få. Är du ungdom så finns alltid möjligheten att att vända sig till ungdomsmottagningen. I annat fall vänder man sig till sin hälsocentral, gynmottagning eller mottagning för sex och samlevnad.

Går det att bota?

Många som har drabbats av en könssjukdom eller misstänker att man har drabbats oroar sig ofta för om sjukdomen går att bota. De allra flesta könssjukdomar går att bota med enkel behandling, det är dock viktigt att få behandling snabbt. En del könssjukdomar går inte att bota men man kan bli symptomfri.

Hur får man en könssjukdom?

En könssjukdom överförs vid sexuellt umgänge, både oralt, vaginalt och analt även om det är störst risk vid penetrerande samlad med en penis. Sjukdomarna överförs via alla kroppens slemhinnor (alla kroppsöppningar så som vagina, ändtarm och mun), sperma, slidsekret och i vissa fall även genom blod.

Hur skyddar man sig

Eftersom könssjukdomar överförs vid sexuellt umgänge så är ett smidigt sett att skydda sig att använda kondom. Kondom bör användas vid all penetrerande sex men funkar även att använda vid oralsex. Det finns även kvinnliga kondomer, femidom att använda och även en så kallad slicklapp vid oralsex.

Hur testar jag mig?

Många könssjukdomar testas genom ett urinprov som du tar via ungdomsmottagningen, vårdcentralen, gynmottagningen eller mottagningen för sex och samlevnad. En del könssjukdomar kräver även ett prov från slemhinnor som tas med hjälp av en bomullspinne, ibland kan ett blodprov vara lämpligt och ibland är en gynekologisk undersökning det bästa.

Behöver andra få veta?

Det finns tillfällen då andra behöver få veta om det finns risk att även de har drabbats, detta om sjukdomen faller under smittskyddslagen. Man får då uppge vilka man har haft sexuellt umgänge med och dessa får sedan ett brev hemskickat om man inte vill prata med dem själv. Man är alltid anonym.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0