Herpes

Vad är herpes i underlivet?

Herpes i underlivet orsakas av ett väldigt vanligt virus och överförs för det mesta vid sexuell kontakt, det brukar därför ofta ses som en typ av könssjukdom. Det kan vara svårt att upptäcka eftersom de flesta inte vet om att de har herpes då symtomen är så pass lindrigare.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Stannar kvar

Har man en gång fått herpes så stannar viruset kvar i kroppen resten av livet. Det betyder dock inte att man alltid har symtom. Första gången man drabbas dröjer det ofta upp till en vecka innan symtomen uppkommer. Herpes kännetecknas av små blåsor som sedan spricker och blir till sår.

Vad är herpes

Vanliga symptom vid herpes

De flesta får inga symtom alls och vet därmed inte om att de bär på viruset. Vanliga symtom är att man får blåsor och sår, klåda och ömhet. Besvären uppkommer i området kring könsorganet och kan uppkomma även vid anus, på lår och skinkor och i urinröret.

Herpes kan återkomma

Eftersom viruset aldrig går ur kroppen efter att man väl har smittats så kan symtom återkomma under hela livet. Symtomen blir dock ofta lindrigare desto fler gånger man har haft det och försvinner snabbare. Det kan dock också hända att symtom aldrig återkommer efter att man drabbats en gång.

Var kan man vända sig för hjälp?

Första gången man misstänker att man har smittats av herpes i underlivet ska man söka vård. Detta kan man göra på till exempel vårdcentral eller gynekologmottagning. Är man gravid ska man istället söka vård på en förlossningsavdelning eller på en barnmorskeavdelning. Blir man väldigt sjuk ska man kontakta akutmottagning.

Herpes
Är herpes erkänt smittsam, hur smittar den?

Herpes i underlivet smittar vid sexuell kontakt och eftersom de flesta inte upplever några symtom kan det vara svårt att undvika smitta. Kondom ger inget säkert skydd eftersom herpes ofta är spritt i underlivet. Smittorisken ökar dock vid en pågående infektion så man bör undvika sex vid pågående utslag.

Kan man lindra herpes?

Om man har väldigt ont går det bra att ta smärtstillande läkemedel som till exempel Panodil eller Alvedon. Det går också bra att smörja med Xylocain. Dessa läkemedel går att köpa receptfritt på apotek. Det är bra att sköta sin hygien för att undvika att bakterier kommer in i såren.

Kan man bota herpes i underlivet?

Det finns idag ingen bot mot herpes i underlivet och symtomen går över av sig själv. Har man svåra besvär kan läkare skriva ut virushämmande läkemedel i tablettform som förkortar tiden med symtom och lindrar dessa. Har man svåra besvär kan man behöva ta virushämmande läkemedel även i förebyggande syfte.

Kan man få herpes via handduk eller liknande föremål?

Herpesviruset överförs endast via slemhinne- och hudkontakt då det inte kan överleva utanför kroppen. Det finns därför ingen risk att viruset förs över via till exempel badkar, toalett, handdukar och så vidare. Sexleksaker bör dock alltid rengöras för att undvika spridning av sjukdomar i allmänhet.

Är munherpes samma sak?

Herpesviruset förekommer i två typer, 1 och 2. Det är typ 2 som vanligtvis ger besvär i underlivet. Typ 1 kan dock orsaka herpes i underlivet vid till exempel oralsex. Det är ovanligt att typ 2 smittar från underliv till mun, men det förekommer och kan sätta sig i svalget.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0