Klamydia

Vad är klamydia?

Klamydia är en mycket vanlig könssjukdom i Sverige som kan drabba både män och kvinnor. Klamydia är en form av infektion som uppstår av en bakterie. Bakterien smittas från person till person i samband med samlag och det är viktigt att testa sig om man misstänker att man har blivit smittad.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

För inte smittan vidare

Att bli smittad av en könssjukdom är aldrig roligt, men det är viktigt att man tar sitt ansvar och söker vård och hjälp om man misstänker att man har blivit smittad. Att testa sig för klamydia är mycket enkelt och går att göra på ungdomsmottagningar, vårdcentralen och även med ett hemmatest.

Klamydia

Symptom

Det är inte alla människor som känner av några symptom, även om man har blivit smittad med klamydia. Det vanligaste är faktiskt att man inte får några symptom alls. Skulle symptom uppstå kan nedanstående förekomma.

  • Svider när du kissar
  • Ont i pungen
  • Flytningar från urinröret eller underlivet
  • Blödningar mellan menstruationerna

Ta det säkra framför det osäkra

Eftersom majoriteten av alla människor inte känner av några symptom är det viktigt att ta det säkra framför det osäkra. Har du haft oskyddat samlag eller varit med en tillfällig eller ny partner är det alltid bäst att göra ett test. Även din partner bör testa sig.

Eftersom majoriteten av alla människor inte känner av några symptom är det viktigt att ta det säkra framför det osäkra. Har du haft oskyddat samlag eller varit med en tillfällig eller ny partner är det alltid bäst att göra ett test. Även din partner bör testa sig.

Vart kan man vända sig för hjälp?

Om du vill testa dig för klamydia kan du vända dig till en vårdcentral eller en venereologmottagning. Om du är mellan 13-25 år kan du söka hjälp på en ungdomsmottagning. Oavsett om läkaren misstänker eller kan bekräfta klamydia är din behandling helt gratis.

Hur behandlas klamydia?

Klamydia är mycket vanligt och behandlas enkelt med hjälp av antibiotika. Antibiotikan tar du i form av tabletter och enligt läkarens anvisningar. Om du tar dina läkemedel på rätt sätt så blir du helt frisk från klamydia och bär inte längre smittan. Ett kontrollprov kan behöva lämnas om du glömt att ta dina tabletter.

Hur undviker man att bli smittad?

Det absolut bästa och säkraste sättet att undvika att bli smittad av klamydia är att alltid använda kondom vid samlag och oralsex. Vid oralsex för kvinnor finns det speciella slicklappar som man kan använda sig av för att säkerställa att inte bli smittad av könssjukdomen.

Kan man testa sig hemma?

Om du inte vill eller har möjlighet att söka dig till en mottagning kan du utföra ett hemmatest. Testet kan du beställa över internet och får då tydliga instruktioner om hur du ska gå tillväga. När du är klar med testet skickar du iväg dina prover och inväntar sedan provsvaret.

Vad är en smittspårning?

Om du har blivit smittad med klamydia kommer du att behöva lämna information om dina senaste sexpartners. Anledningen till detta är för att klamydia ingår i smittskyddslagen. Personerna du lämnar information om kommer att bli ombedda att testa sig, men ej få information om vem som lämnade ut uppgifterna.

Kan man behandla klamydia under en graviditet?

En graviditet är inget hinder för att kunna behandlas mot klamydia. Om du är gravid och misstänker klamydia bör du söka vård omgående. En obehandlad könssjukdom av detta slag kan orsaka en infektion på fostersäcken och även orsaka en för tidig födsel. Ditt barn kan smittas vid förlossningen.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0