Kondylom

Om Kondylom

Kondylom är en könssjukdom som kan drabba både unga som vuxna. Det är dock vanligast att yngre sexuellt aktiva personer blir smittade. Kondylom är en form av virus som ingår i gruppen HPV och som kan yttra sig i form av hudfärgade, runda vårtor på olika ställen runt könsorganet.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

En vanlig könssjukdom

Att bli smittad med ett HPV-virus i underlivet är vanligt. Även om vårtor kan uppstå så är det många som inte får några vårtor alls. Infektionen läker ut av sig själv efter cirka en månad. Det är dock viktigt att komma ihåg att en behandling inte är en garanti på att könssjukdomen försvinner snabbare.

Symptom vid kondylom

Det mest kända symptomet på att du har blivit smittad med kondylom är könsvårtor. Vårtorna kan sitta på olika platser och ha olika utseenden. Förutom vårtor kan du även känna klåda och sveda, få besvär när du har samlag eller blöda lätt från vårtorna. Kondylom har dock sällan fysiska besvär, mer än att det är obehagligt.

Könsvårtor – ett tydligt tecken

Det vanligaste är att du får flera vårtor samtidigt. Könsvårtorna kan sitta utspridda på olika delar av området kring könsorganet och analen, men kan även sitta mycket tätt så att de liknar större utväxter. Du behöver endast kontakta en mottagning om du skulle uppleva besvär av könsvårtorna. Infektionen läker ut av sig själv.

Sök vård vid obehag

Infektionen som kommer med kondylom är sällan det som orsakar obehag, utan snarare att könsvårtorna är för många. Känner du mycket obehag kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få hjälp med behandling. Det är dock endast vårtorna som kan behandlas.

Hur smittar kondylom?

Kondylom smittar i samband med intim kontakt. Könssjukdomen kan smitta, även om det är så att det inte finns några synliga vårtor vid tillfället. Ibland kan det dröja flera år från att man har blivit smittad, till dess att vårtorna visar sig. Det kan därför vara mycket svårt att avgöra när smittningstillfället ägde rum.

Kan man undvika att bli smittad?

Genom att använda kondom och slicklapp vid samlag kan du minska risken för att bli smittad med kondylom. Det finns dock inget 100% säkert skydd, eftersom många olika ytor kan vara drabbade som en kondom inte täcker. I barnvaccinationsprogrammet ingår idag vaccin mot två vanliga HPV-virus.

Hur går en undersökning till?

Om du har smittats med kondylom och söker vård kommer en undersökning att ske. Läkaren kommer inte att ta några blodprov eller andra tester, utan brukar kunna se direkt om det rör sig om kondylom. I vissa fall kan ett vävnadsprov behöva lämnas, men då får man lokalbedövning.

Kan man ha sex om man har kondylom?

Har du blivit smittad med kondylom bör du ej ha samlag. Även oralsex är inkluderat i detta. När virusinfektionen har läkt ut bör du skydda dig med kondom om du har samlag med en ny eller en tillfällig partner. Kondom skyddar inte helt, men är fortfarande det bästa alternativet.

Vad händer vid en graviditet?

Du kan bli smittad med kondylom under tiden för en graviditet. Om du har virusinfektionen i samband med förlossningen kan smittan överföras till barnet. Det är dock ovanligt att barn får några symptom, men skulle könsvårtor uppstå är läkare skyldiga att utreda hur smittan har gått till för att utesluta sexuella övergrepp.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0