IBS

IBS – Irritable Bowel Syndrome

IBS är en besvärlig sjukdom som innebär att tarmen är lättretlig eller överkänslig. Ofta får man smärtor i buken och det är mycket vanligt att man har problem med en förstoppad mage och/eller diarré. Problemen kan i periodvis variera men går ofta att förbättra med hjälp av bra matvanor och medicin.

Boka tid med Doktor.se

Prata med en läkare via videosamtal!

Ladda Ned App!

Den känsliga tarmen

Att ha IBS kan vara mycket besvärligt då det ger akuta besvär för den som drabbats. Detta kan göra att många som lider utav IBS känner sig begränsade i vardagen. Dock går det att lindra besvären om man lär känna sjukdomen och vad man tål att äta.

Symptom vid sjukdomen

Några vanliga symptom för den som har IBS är:

  • Magsmärtor, kommer ofta i samband med matintag och bättras efter toalettbesök
  • Förstoppning eller diarré, kan i periodvis variera
  • Oregelbundna toalettbesök
  • Gasbesvär som gör att du känner dig uppsvullen i magen
  • Haft dessa besvär i över 3 månaders tid

Varierande symptom

Symptomen kan vara mycket varierande beroende på vem som har sjukdomen. Vissa har enbart besvär med att vara förstoppade när de går på toaletten medan andra är väldigt lösa i magen. Andra har problem med både ock, och då man kan vara förstoppad i början och sedan bli dålig i magen.

Få hjälp med dina besvär

Misstänker du att du kan ha utvecklat IBS? Då kan det vara bra att ta kontakt med din vårdcentral för att kunna få råd om hur du ska gå tillväga för att blir bättre. Sjukdomen i sig är ofta ingen fara men kan vara besvärlig att hantera på egen hand.

När bör jag söka vård?

– Du självbehandlat dig men inte blir bättre
– Besvären påverkar din vardag och begränsar dig
– Du känner dig orolig för dina symptom
– Du är över 50 år och får plötsliga besvär
– Du går ned i vikt och/eller förlorat din aptit
– Haft diarré i över en veckas tid
– Avföringen är svart eller har blod

Varför får man IBS?

IBS är en sjukdom som vem som helst kan drabbas av. Ofta utvecklas sjukdomen runt 20 – 40 års åldern men vem som helst kan få den. Varför man får IBS tror man sig har med dåliga matvanor och stress att göra. Det är ingen farlig sjukdom utan man kan leva med den.

Hur utreder man sjukdomen?

När man ska bli utredd för IBS brukar man få komma till läkaren och berätta om sina besvär, därefter kommer läkaren känna på magen för att se var patienten har ont. Det är även vanligt att man får lämna avföringsprov samt blodprov för att kunna säkerställa sjukdomen.

Vad kan jag själv göra för att lindra mina besvär?

Har man IBS finns det flera olika metoder som kan hjälpa till att lindra besvären. Regelbundna måltider och toalettbesök är mycket viktigt för den som har sjukdomen. Men även att man försöker att ta bort sådant man inte tål i matväg samt minska på stressen.

Vad kan man göra för att undvika IBS?

Vem som helst kan drabbas av IBS. Dock har man sett att IBS kan utvecklas genom stress och dåliga matvanor vilket gör att man borde se över sin livsstil om man upplever att man själv stressar mer än vad man borde samt att man äter dåligt.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0