PCOS

Vad är PCOS?

PCOS, polycistiskt ovariesyndrom, är en sjukdom som endast drabbar kvinnor. Sjukdomen innebär att man har många äggblåsor på antingen en eller båda äggstockarna men också en hög mängd testosteron i kroppen. Detta kan leda till stora komplikationer för somliga medan andra inte har några besvär alls trots att de har Polycystiskt Ovarialsyndrom.

PCOS en dold sjukdom för många

PCOS är en sjukdom som ofta visar sig för första gången när du försöker bli med barn men inte blir det. Detta beror oftast på att man sällan eller aldrig har någon ägglossning, vilket kan göra det svårt att skaffa barn för den som har sjukdomen.

Symtom vid PCOS

Några vanliga symtom för den som har PCOS är:

  • Utebliven mens som sällan eller aldrig kommer
  • Mycket kroppsbehåring, exempelvis i ansiktet, på bröstet, magen eller låren
  • Lätt för att gå upp i vikt
  • Svårt att bli gravid
  • Har finnar
  • Minskad sexlust
  • Upplever känslor som lågmäldhet och nedstämdhet

Symtomen är ofta olika

Några människor med PCOS upplever extrema besvär framför allt när det kommer till sinnesstämningar och graviditet. Dessa symtom kan göra att livet känns tungt och mycket jobbigt. I vissa fall varierar symtomen och kan förbättras samt försämras. Några människor med polycystisk ovarialsyndrom upplever inga komplikationer eller symtom alls.

Få hjälp med dina besvär

Har du misstankar om att du själv lider av polycystiskt ovarialsyndrom finns det hjälp att få. Vanligtvis vänder man sig till vårdcentralen eller en gynekologisk mottagning. Om man är ung kan man även vända sig till ungdomsmottagningen för att få rådgivning och hjälp om hur man ska gå tillväga med sina besvär.

När bör jag söka vård?

Om du känner dig orolig för att ha polycystisk ovarialsyndrom är det bra att söka hjälp. Framförallt om du har:

– Svårt för att bli gravid
– Du har sällan mens och aldrig mer än 4 gånger per år
– Du upplever att du fått mer kroppsbehåring än tidigare

Varför får man PCOS?

Varför man får PCOS är idag oklart, men man har sett att ärftlighet har stor betydelse för den som blir drabbad. Omkring 10 – 15% av alla kvinnor i fertil ålder drabbas av polycystiskt ovarialsyndrom. Det är ingen farlig sjukdom men kan upplevas som mycket besvärlig för dem med tydliga symtom.

Hur utreder man sjukdomen?

När man utreds för PCOS blir man främst undersökt av en gynekolog. Vid besöket får man berätta om sina symtom och om hur man mår. Det är vanligt att man får lämna blodprov för att mäta olika hormonhalter i blodet samt att läkaren undersöker äggstockarna med ultraljud.

Vad kan jag själv göra för att lindra mina besvär?

Beroende på vilka symtom man har finns det många olika läkemedel som man kan använda sig av. Ofta innehåller dessa hormonell effekt för att minska testosteronet i kroppen. Vilket man exempelvis kan göra med p-piller som innehåller höga halter av östrogen och gestagen.

Vilka följdsjukdomar kan jag få av PCOS?

Det finns en risk att man utvecklar sjukdomar som diabetes typ 2 samt hjärtinfarkt om man lider av PCOS. Framför allt om man är något överviktig. Om man istället har problem med utebliven mens finns det större risk för att bli drabbad av livmodercancer.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0