Magsäckstömning, sockersvar och övermättnad

Magsäckstömning, sockersvar och övermättnad

Det har visat sig att äta hela korn och fibrer är ett sätt att stoppa att typ 2 diabetes utvecklas. Genom att äta en kost som har långsamma kolhydrater som har fibrer blir det lättare för diabetiker att kontrollera sitt blodsocker. Magsäckstömning och andra faktorer reglerar blodsockernivåerna efter måltiderna.

När det sker en långsam tömning av magsäcken av intagen mat till tolvfingertarmen ger det ett lägre blodsocker. Hos diabetiker är det vanligt med en störd tömning av magsäcken. När det sker en fördröjning av magsäckstömning kan det leda till komplikationer som exempelvis buksmärtor, illamående, för tidig mättnadskänsla och kräkningar eller bristande kontroll av blodsockret hos diabetiker.

Diabetes typ2

Använd kanel

I avhandlingen har det också studerats vilken effekt kryddan kanel har, samt hur olika sorters fibrer och vinäger har påverkat tömningen av magsäcken. Dessutom har man tittat på blodsockersvar och mättnadskänslan hos de friska försökspersonerna. Dessutom utvärderades även effekten som vinäger har hos de diabetiker som redan hade en fördröjning av magsäckens tömning.

Efter att försökspersonerna hade ätit en frukost, gjordes mätningar av magsäckarnas nedre tvärsnittsyta (antrum) via en standardiserad metod för ultraljud. Tömningen av magsäcken beräknades på mätningar som gjordes på antrums tvärsnittsytan mellan 15 – 90 minuter efter att personerna hade ätit. Efter att ha ätit sex gram kanel visade det sig att blodsockersvaret sänktes och magsäckstömningen fördröjdes.

Fullkornsflingor

Äter en person en frukost som består av fullkornsflingor av havre eller vete kommer inte mättnaden, blodsockersvaret eller magsäckstömningen påverkas i jämförelse med cornflakes. Skulle det däremot tillsättas fyra gram av havre eller betaglukanfibrer kommer blodsockret att sänkas utan att mättnaden och tömningen av magsäcken påverkas i jämförelse med cornflakes.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0