”Fett Kul Jobb”

Hon har fett kul på jobbet

I takt med att fetma blir ett större och större problem i världen, så har också forskningen om just fetma och fettceller ökat. Forskaren Kirsty Spalding är en forskare som jobbar med just fettceller. Hon förklarar att fettceller fungerar på andra sätt än andra celler.

”De är uppspända som ballonger och går lätt sönder”. Forskningen har kunnat visa att fettcellerna fungerar som mer än bara ett lagringsställe för energi. De verkar vara iblandade i många olika processer i kroppen, som till exempel temperaturreglering, vårt försvar mot skadliga ämnen och patogener, och regleringen av vår temperatur.

Fettceller kan nybildas

När Kirsty Spalding började forska om fettceller hade man tidigare kunnat slå fast att antalet fettceller hos en människa inte förändras när personen går upp eller ner i vikt. Däremot hade man hittat fettceller som höll på att dö, vilket visade att fettceller inte lever för alltid.

Men eftersom att antalet fettceller hela tiden var konstant, kunde man dra slutsatsen att det också måste bildas nya fettceller. Detta lyckades Kirsty Spalding, efter flera år av forskning, bevisa. Vad man har sett är dock att antalet fettceller kan skilja sig åt mellan individer, feta personer har fler fettceller än smala.

Vitt och brunt fett

Man har länge vetat om att det finns både vitt och brunt fett, med olika funktion. Vitt fett lagrar energi, medan brunt fett har till uppgift att ge i från sig energi i from av värme. Brunt fett förekommer hos spädbarn, men även hos vuxna, framför allt hos unga, smala personer.

Kirsty Spalding forskar just nu på om vita fettceller kan omvandlas till bruna fettceller. Hon har på sitt laboratorium sett att så faktiskt är fallet. Överviktsforskare hoppas mycket på dessa resultat, för att få nya metoder att behandla övervikt. Nu fortsätter forskningen med att kartlägga vilka gener som uttrycks i fettceller, för att ta reda på mer.

Varför forskning?

Kirsty Spalding får svara på frågan om vad som driver henne. Hon svarar att hon drivs av frågorna. Hon älskar att ta reda på nya saker och få svar på obesvarade frågor. Men forskaryrket är inte en dans på rosor. Hon menar att det innebär mycket hårt arbete, och ofta en otrygg tillvaro.

Kirsty Spalding kommer från Australien, och som nittonåring bodde hon ensam i en grotta på Australiens västkust. Hon hade bara med sig en surfbräda och en gitarr, och fick själv baka bröd och fånga fisk för att få mat. Detta är plats hon ofta återvänder till på insidan, för att få känna det där lugnet.

Källor

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0