Protein

Vad är Protein

Proteinet är kroppens byggstenar och de har många uppgifter så som att underhålla vävnader, organ, muskler men proteinet har även som uppgift att bibehålla immunförsvaret.
Många viktiga hormoner består av protein och hemoglobinet som finns i de röda blodkropparna är uppbyggt av protein. Även enzymerna är uppbyggda av protein och utan enzymer så fungerar inte ämnesomsättningen.

Protein

Varför behöver man protein?

Nio av de 20 aminosyror som protein byggs upp av är essentiella. Detta innebär att man regelbundet måste få i sig dem via kosten då kroppen inte själv producerar dessa.
I alla kroppens vävnadsceller ingår protein och hormoner. Immunförsvaret och enzymer innehåller proteiner, så de är viktiga för hela kroppens funktion.

Hur mycket protein behöver man?

Tio till tjugo procent av kalorierna som man äter bör komma från protein, vilket innebär minst 50 till 70 gram protein per dag. Äter man en blandad kost är det lätt att få i sig detta. Proteinet bör bidra med 15-20 procent av energin för personer som är över 65 år.

Vad ska man äta för att få i sig protein?

Livsmedel som kött, ägg, kyckling, kött och mjölkprodukter innehåller en bra proteinkvalitet.
Viktiga proteinkällor finns även i ärtor, bönor, linser och spannmål. Man kan få i sig tillräckligt med protein genom att äta olika livsmedel från växtriket, något att tänka på för den som inte gillar kött.

Ägg är rikt på protein
Mat som innehåller mycket protein
  • Ärtor
  • Bönor
  • Linser
  • Kött
  • Ägg
  • Kyckling
  • Fisk

Kan man få i sig för mycket protein?

Livsverket rekommenderar att man ska begränsa intaget av rött kött och chark till 500 gram i veckan. Detta eftersom höga intag kan leda till en ökad risk för tjock- och ändtarmscancer.
Även om man har problem med njurarna ska man se till att proteinintaget inte blir för högt.

Hur räknar man ut proteinbehovet?

Proteinbehovet räknas genom per kilo kroppsvikt. Enligt WHO rekommendationer är behovet 0,8 gram per kilo för vuxna. För barn under 17 år och för barn under två år rekommenderar man 0,9 gram per kilo.
Om man tränar hårt är proteinbehovet dock större. Hos elitidrottare kan behovet vara upp till 1,8 gram.

Vad händer om man äter för lite protein?

Lyckligtvis så är proteinbrist ganska ovanligt. Om man får i sig för lite av det viktiga näringsämnet så kan man få olika symptom som håravfall, trasiga naglar, trötthet och muskelförtvining.

Har man problem att dämpa sötsuget kan det även vara ett tecken då proteinet hjälper till att stabilisera blodsockret.

Viktnedgång med protein?

Personer som vill gå ner i vikt kan ha nytta av ökat proteinintag. Proteinet ger bättre effekt på dieten genom att man behåller mer av sin muskelmassa. När man vill gå ner i vikt äter man mindre kalorier än normalt vilket innebär att man även minskar sitt normala proteinintag.

Hur ser proteinbehovet ut för barn?

För en 1 åring bör proteinintaget ligga på 1,0 gram per kilo kroppsvikt och för barn mellan 2 år och 17 år så ligger det på 0,9 gram per kilo kroppsvikt. Det innebär att en genomsnittlig 3-åring behöver cirka 14 gram protein om dagen.

Har äldre ökat behov av protein?

De som är äldre än 65 år har ett behov av mer protein. Rekommendationerna för äldre är att 15 till 20 procent av all energi ska vara protein. Detta motsvarar ungefär 1,1 gram per kilo kroppsvikt. Har dessutom den äldre någon kronisk eller akut sjukdom kan proteinbehovet öka ytterligare.

Källor

Läs om fler Näringsämnen

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0