Mineraler

grönsaker är rika på mineraler

Vad är mineraler?

Mineralämnen är en rad oorganiska ämnen som utgör en liten del av kroppen men som är viktiga för många kroppsfunktioner. Fyra procent av kroppen består av mineralämnen men kroppen kan inte själv producera dem. Mineraler kan vara antingen icke-essentiella eller essentiella.
Man kan få fysiologiska symptom om man inte får i sig de essentiella.

Vilka funktioner har de olika mineralerna?

Oiika mineraler har olika funktioner i kroppen. Magnesium och kalcium bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets funktion. Andra mineraler bidrar till att skydda celler mot oxidativ stress. Man behöver även mineraler för en normal energiomsättning och som byggstenar i skelettet, Tillräckligt intag minskar även trötthet och utmattning.

Järn

Järn finns i två typer: Hemjärn och icke hemjärn. Hemjärn finns i kött och icke hemjärn finns exempelvis i frukt och grönsaker.Kroppen behöver järn för bildandet av röda blodkroppar. Om man äter en varierad kost, så får man i sig tillräckligt med järn. Långvarig järnbrist kan ge symptomen trötthet, yrsel, huvudvärk, öronsus eller hjärtklappning.

Magnesium

Magnesium finns i bland annat nötter, frön, fullkornsprodukter, kött och fisk. Magnesium har en betydelse för cellers funktion, skelett och muskler. Om man får för lite magnesium så kan det ge störningar i hjärtfunktionen och påverka musklerna. Äter man begränsade mängder av exempel kött, fisk, mejeriprodukter eller om man är äldre finns en risk för brist.

Zink

Zink är en antioxidant som finns i exempelvis ostron, viltkött, griskött, i nötter och frön.
Hög proteinhalt i kosten underlättar upptaget av zink. Zink behövs för sårläkning, hormonproduktion, enzymprocesser och för tillväxten. Normalt sett får man i sig det man behöver genom kosten. Högre doser rekommenderas inte då zink konkurrerar med andra mineraler i kroppen.

Selen

Selen har betydelse för immunförsvaret och är en antioxidant, ett spårämne och ett mineral. Selen finns i kött, fisk, fågel och i mejeriprodukter. Med varierad kost får man troligtvis i sig tillräckligt och det är viktigt att inte överdosera selentillskott då det kan vara giftigt för nerverna och hjärnan samt ge obehagliga biverklingar

Kalcium

Det mesta av kalciumet finns i skelettet. Livsmedel som innehåller kalcium är bland annat mjölk, ost, nötter och gröna grönsaker.Kalcium är viktigt för nervfunktioner, bildandet av ben, tänder och för att blodet ska koagulera. Äter man en varierad kost och mejeriprodukter så får man i sig tillräckligt. Äldre med risk för benskörhet kan behöva tillskott.

Jod

Jod finns i två hormoner hos människan. Dessa är tyroxin och trijodotyronin. Dessa bildas i sköldkörteln och ska reglera ämnesomsättning, stimulera kroppens tillväxt och utveckling.
Jod finns i fisk, skaldjur, ägg, mjölkprodukter och i joderat salt. Äter man salt med jod och varierad kost så får man i sig vad man behöver.

Kalium

Kalium är ett mineral som finns i alla kroppsvätskor men den största delen finns inuti kroppens celler. Kalium finns i de flesta livsmedel så som mejeriprodukter, kött, fisk och grönsaker.
Mineralet är viktig för nervsignalering och normal funkion av njurarna, muskler och är även en viktig del av regleringen av blodtrycket. Kaliumbrist är ovanligt.

Koppar

Koppar är viktigt för att kroppen ska fungera normalt. Det finns i de flesta livsmedel så som lever, nötter, kött, svamp, vatten. Koppar deltar i omsättningen av järn och är livsnödvändig.
Det är mycket ovanligt med kopparbrist. En varierad kost bidrar till ett bra intag. Symptomen av förhöjda kopparhalter är illamående och kräkningar

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 5.00