Lägre pris på nyttig mat ger bättre hälsa

Sänkt pris på sund mat ger bättre hälsa Det talas en hel del om att man ska äta bra och nyttigt. Men det är inte helt lätt för alla. Vid besök i affären kan man ganska snart inse att den där sunda maten kostar en hel del mer än annat. Om man inte har så ...

Sänkt pris på sund mat ger bättre hälsa

Det talas en hel del om att man ska äta bra och nyttigt. Men det är inte helt lätt för alla. Vid besök i affären kan man ganska snart inse att den där sunda maten kostar en hel del mer än annat.

Om man inte har så gott om pengar kan det bli svårt att äta hälsosamt och sunt jämnt när priserna är höga. Det är också sällan den sundare maten är på extrapris. För det mesta är det halvfabrikat och liknande som är billiga och säljs som tre för två och så vidare.

Veganskt och ekologiskt är sunt

Det har blivit allt mer trendigt att äta veganskt och ekologiskt. Det handlar helt enkelt om att man utesluter kött och produkter från djurriket i den veganska kosten och ekologisk kost är mer miljövänlig. Det används till exempel inte bekämpningsmedel och liknande till ekologisk produktion.

Det är många som tror att vegansk kost bara består av grönsaker men så är inte fallet. Det har dykt upp flera olika plantbaserade alternativ till korv, kyckling, kött och annat. Det finns också yoghurt som är växtbaserad. Men de här alternativen kostar många kronor mer än den ”vanliga” kosten.

Handla nyttig mat

Sänkta priser skulle vara bra

För att fler personer ska kunna förbättra sin hälsa genom sund kost måste priserna sjunka. Det måste bli lika billigt, eller billigare att handla sund mat som det är att handla olika typer av halvfabrikat och kötträtter. Som det är i dag har många helt enkelt inte råd.

Genom att beställa in lite större mängder sund mat kan affären hålla nere priserna något. Många butiker menar att det är för få som köper maten och att det därför inte går att köpa in större mängder. Men allt fler vill och behöver äta hälsosamt, bara de har pengar till det.

Går det att äta sunt lite billigare?

I dag är det relativt billigt att köpa olika typer av halvfabrikat och den här typen av mat innehåller ofta mycket fett, konserveringsmedel och andra ämnen som egentligen inte behövs. Det gör att maten blir mindre hälsosam både för miljön och den som äter.

Genom att lägga in lite billigare mat som linser, bönor och liknande kan man äta sunt till ett lågt pris. Det är dock många som inte gillar den här typen av mat och den innehåller inte heller alla ämnen man behöver. Därför måste priserna sjunka även på annan mer hälsosam mat.

Med sänkta priser på grönsaker, rotfrukter, plantbaserade korvar, ersättning för kött med mera skulle fler kunna bejaka sin hälsa och äta en sundare kost. Det skulle minska risken för övervikt, karies och flera andra folksjukdomar. Diabetiker skulle också få det lite lättare om de har möjlighet att handla hälsosam kost.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0