Tre viktiga frågor om vitaminer och kost

Tre viktiga frågor om vitaminer och kost Francesca Mangialasche som är forskare och geriatriker vid Aging Research Center (ARC) som finns på Karolinska Institutet fick tre viktiga frågor av tidskriften Medicinsk Vetenskap om vitaminer och kost. På institutet pågår en forskning om vitaminer och kost kan på något sätt förebygga demens och alzheimers sjukdom. Första ...

Vitamin E

Tre viktiga frågor om vitaminer och kost

Francesca Mangialasche som är forskare och geriatriker vid Aging Research Center (ARC) som finns på Karolinska Institutet fick tre viktiga frågor av tidskriften Medicinsk Vetenskap om vitaminer och kost. På institutet pågår en forskning om vitaminer och kost kan på något sätt förebygga demens och alzheimers sjukdom.

Första frågan var vilken kost man ska äta för att minska risken att få demens eller Alzheimers. Svaret är att det allra bästa är att äta medelhavskost. Det innebär att kosten ska vara rik på grönsaker, frukt, inte äta för mycket av mejeriprodukter och rött kött. Dessutom bör man använda vegetabiliska oljor och dricka måttligt med alkohol.

Vitaminer – Vilka är viktigast?

Alla typer av vitaminer är viktigt att få i sig antingen via kosten eller kosttillskott, eftersom alla människor behöver dem. Detta därför att människor inte kan producera vitaminer själv, förutom D-vitamin så har Franscesca och hennes forskarkollegor forskat fram att vitamin E kan förebygga Alzheimers sjukdom.

I studien fick en hel del personer som var över 80 år ta åtta varianter av E-vitamin i rätt dos. Studien visade att det var viktigt att få i sig alla typer av E-vitamin, vilket minskade risken till hälften att drabbas av sjukdomen Alzheimers. Samma resultat fick även en europeisk studie.

Vitaminkomplex

Lättast att få i sig vitaminerna

För att man ska vara helt säker att man får i sig alla typerna av E-vitaminer, är det genom kosten. Detta är det allra bästa sättet för att få ett välbalanserat intag av de näringsämne som man behöver enligt deras studie, säger Francesca Mangialasche.

I E-vitamintabletter hittas vanligtvis endast en av de olika åtta typerna av E-vitamin – Alfa-tokoferol. Äts denna E-vitamin för mycket kan det skapa obalans i kroppen. Dessutom har det visats sig att ett för högt intag Alfra-tokoferol kan vara skadligt, samt även öka risken att få en hjärnblödning och dö. Därför bör man istället äta E-vitaminrik kost.

Källor

Fredrik Nordin
Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0