Fosfor

Vad är fosfor?

Fosfor är ett livsnödvändigt grundämne som kroppen behöver för att kunna bilda ben, tänder och annat. I vanliga fall finns den allra största mängden fosfor lagrad i skelettet, men man behöver också tillsätta nytt fosfor för att mängden inte ska gå åt och för att kroppen ska fungera.

Varför behöver man fosfor?

Fosfor behövs i kroppen för att alla energikrävande funktioner ska fungera på ett bra sätt. Det behövs också för att kroppen ska kunna hålla en god jämvikt och ett bra pH-värde när det gäller syra och basbalansen. Fosfor stärker också benen och tänderna och hjälper till att bilda nya tänder eller ben.

Hur mycket fosfor behöver man?

Beroende på hur gammal man är kan kroppen behöva lite olika mängd fosfor. Ammande och gravida behöver hela 900, respektive 700 milligram per dag. En vuxen behöver 600 milligram, barn och unga vuxna 700 milligram och mindre barn mellan 420-540 milligram per dag beroende på ålder.

Baljväxter

Vad ska man äta för att få i sig fosfor?

Om man vill vara säker på att få i sig fosfor kan man äta livsmedel som är rika på protein. Dit räknas till exempel ägg, kött och olika baljväxter. Även i mjölk och ost förekommer det stora mängder fosfor som kroppen kan ta upp.

Mat som innehåller Fosfor
  • Pumpafrön
  • Vetekli
  • Vetegroddar
  • Ost
  • Bakpulver
  • Paranötter
  • Sesamfrön

Kan man få i sig för mycket fosfor?

Genom att äta för mycket mat eller liknande som innehåller tillsatt fosfor kan man få i sig för mycket av det. Samma sak gäller om man tar för mycket kosttillskott. Om man får för mycket fosfor kan njurarna ta skada och kalcium kan läcka ut från skelettet.

Vad skiljer fosfat och fosfor åt?

När det gäller fosfor är den framställd ur mineraler som förekommer naturligt i naturen. Fosfat är de salter som bildas när fosfor tillsätts och kombineras med natrium eller kalcium. I princip är det dock tal om samma ämne och fosfat kan ersätta fosfor i en allsidig kost.

I vilka livsmedel kan fosfor tillsättas?

Fosfor eller fosfat kan tillsättas i fler livsmedel än man kan tro. Olika coladrycker, glass, kakor, såser, soppor, flingor och djupfryst fisk kan ofta ha tillsatt fosfor. Ibland förekommer också fosfor i ost, mjölkprodukter eller olika kött- eller fiskrätter i affären. Även tuggummi och godis kan innehålla tillsatt fosfor.

Hur uppkommer brist på fosfor?

Brist på fosfor är väldigt ovanligt. Om man äter en mycket enformig kost eller är sjuk kan det dock uppkomma. Dricker man väldigt mycket alkohol kan man även få brist på fosfor i kroppen. Om man äter en balanserad kost är dock risken för fosforbrist minimal.

Vad ska man äta vid eventuell brist?

Om man lider av brist på fosfor kan det vara bra att äta en mer varierad kost. Eftersom fosfor eller fosfat är tillsatt i många olika livsmedel, som till exempel ost, glass och soppor kan det vara bra att leta efter dessa i affären.

Kan brist på fosfor vara farligt?

Det är ovanligt att man får brist på fosfor men om bristen är stor eller långvarig kan den bli farlig. Man kan till exempel få ett urkalkat skelett, njurarna kan lägga av och man kan få allvarliga problem med musklernas och nervernas normala funktioner.

Källor

Läs mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0