Koppar

Koppar

Vad är koppar?

I nästan alla livsmedel och i dricksvatten finns grundämnet koppar. Det beror på att nästan alla vattenledningsnät i Sverige är gjorda av just kopparrör. Koppar behövs för att kroppen ska kunna fungera och ämnet ingår i flera enzymer som behövs för att kroppen ska omsätta järn och för att ämnesomsättningen ska fungera.

Varför behöver kroppen koppar?

Det finns flera anledningar till att koppar behövs. Kroppen behöver ett visst mått av koppar för att ämnesomsättningen ska fungera på ett bra och optimalt sätt. Koppar bidrar också till att järn kan transporteras runt i kroppen och dessutom skyddas alla celler mot oxidativ stress med hjälp av koppar.

Hur mycket koppar behöver kroppen?

Beroende på kön och ålder behövs lite olika mängder koppar i kroppen. Små barn behöver ungefär 1 milligram per dag. Det är samma mängd som gravida. Vuxna män och kvinnor behöver ungefär 0,9 milligram per dag. Gravida behöver en lite större mängd, ungefär 1,3 milligram per dag.

Vad ska man äta för att få i sig koppar?

Eftersom koppar finns i nästan allt räcker det med att dricka kranvatten för att få i sig rätt mängd. Det behövs nästan aldrig något tillskott av koppar. I nästan alla livsmedel som bröd, pasta, potatis och godis kan man finna koppar.

Mat som innehåller koppar
  • Inälvsmat
  • Skaldjur
  • Nötter
  • Kakao
  • Kött
  • Fisk
  • Grönsaker
  • Kranvatten

Kan man få i sig för mycket koppar?

Ja. På grund av att koppar finns i så mycket kan det finnas en stor riska att få i sig för mycket av ämnet. Om man får i sig för mycket koppar börjar man ofta få diarré och man kan också kräkas.

Finns det några symtom på brist av koppar?

Om man har för lite koppar i kroppen kan man få blodbrist eller anemi med ett annat ord. Barn kan få en störd benbildning och vuxna kan få en störd hjärnfunktion. Brister är dock mycket ovanliga och uppstår i stort sett aldrig i Sverige.

Vad bör man äta vid brist?

Om man av någon anledning drabbas av brist på koppar kan det vara klokt att dricka mer vatten och äta med livsmedel som tillverkas med vatten. Eftersom koppar finns framför allt i dricksvatten kan det vara bra att undvika källvatten eller filtrerade och kolsyrade vatten.

Hur kan man undvika en överdosering av koppar?

I matlagning eller som dryck bör man inte använda varmt vatten direkt från kranen. Då finns en överhängande risk att få i sig mycket koppar. Vattnet bör alltid spola en stund i kranen först. Man bör inte heller laga mat i kopparkärl som inte har annan beläggning.

Varför uppstår en brist?

Då koppar finns i både kranvatten och de flesta livsmedel är det mycket vanligt att man drabbas av brist på just koppar. Det kan dock vara så att man drabbas av en tarmsjukdom eller blir mycket magsjuk. Då kan en tillfällig brist uppstår när kroppen inte hinner ta upp den koppar som behövs.

Hur kan man testa sitt kopparvärde?

Om man är osäker på om man får i sig för mycket eller för lite koppar genom sin kost kan det vara klokt att testa sin kropps kopparvärde. Det kan göras genom ett urinprov eller ett blodprov. I blodprovet är det under referensvärdet 10 mikromol/ liter för vuxna.

Källor

Läs mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0