16:8 Diet

Vad innebär 16:8 dieten?

Den här dieten kallas också för åttatimmars dieten, eller periodisk fasta. Om man vill bli av med övervikt kan det här vara en bra metod att prova.

Just 16:8 dieten är mycket enkel att börja med och eftersom den genomförs på samma sätt varje dag är den lätt att komma ihåg.

16-8 diet

Hur äter man när man följer 16:8 dieten?

Den här dieten går ut på att man bara äter sin mat under ett fönster på åtta timmar under dygnet. De resterande 16 timmarna fastar man. Man får dricka under hela dygnet men dryck som innehåller kalorier får bara intas under fönstret på åtta timmar.

Vilka fördelar har 16:8 dieten?

Den här dieten är mycket enkel att komma ihåg eftersom att den ser likadan ut varje dag. En annan fördel är också att man kan äta vad man vill i sitt åttatimmars fönster och att det kan placeras när man vill under dagen så länge timmarna är sammanhängande.

Vilka nackdelar kan 16:8 dieten medföra?

Det finns ett par nackdelar med den här dieten. Många tycker att det är svårt att vara utan mat i 16 timmar och det går inte att slippa känslan av att vara hungrig. Om man väger sig direkt efter att ha ätit kan vågen också visa fel.

Behöver man äta kosttillskott när man följer 16:8 dieten?

Om man ser till att äta allsidigt under sitt åttatimmars fönster, och att man dricker rikligt under de andra 16 timmarna behöver man ofta inte få i sig några kosttillskott. Man kan dock känna sig trött under de 16 timmar man är utan mat.

Är det farligt att använda sig av 16:8 dieten?

Nej, generellt sett är det inte farligt att fasta. Som underviktig kan det dock inte rekommenderas att man påbörjar en diet. Om man har några sjukdomar som diabetes eller liknande kan det också vara klokt att konsultera sin läkare innan man börjar.

Har 16:8 dieten lång historia?

Ja, fasta har använts i flera hundra år och redan på stenåldern var det vanligt att människan inte åt under en längre tid. Det är ur den här formen av fasta som bland annat 16:8 dieten har utvecklats för att vara lite lättare att följa.

Kan man dricka alkohol under dieten?

Alkohol gör att man lätt lägger på sig i vikt. Även om inte alkohol rekommenderas kan man under den här dieten dricka en mindre mängd. Mer än två standardglas alkohol i veckan bör man dock inte dricka, och alkoholen ska intas i åttatimmars fönstret.

Vad räknas som bra mat enligt 16:8?

Du får äta vad du vill under dina åtta timmar men det rekommenderas att man äter någorlunda hälsosamt för att dieten ska ha större effekt. Bönor, nötter, magert kött, frukt, fullkorn och gröna grönsaker räknas dock till de lite bättre alternativen att äta.

Kan man gå på sociala event när man fastar?

Fördelen med 16:8 dieten är att du själv bestämmer när du vill förlägga dina åtta timmar du äter på under en dag. Så länge timmarna hänger samman kan du ena dagen äta på förmiddagen, andra dagen på kvällen, och tredje dagen kring lunch.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 4.00