Raw Food

Vad är Raw food?

Raw food är, per definition, mat som inte upphettats över 42 grader celsius. En kosthållning enligt raw food innebär vegetabilier och animalier som intas i dess naturliga form. Det innebär i regel en mer näringsrik kost då vitaminer och andra näringsämnen är intakta. Även syrad mat och picklad mat räknas till raw food.

Raw Food

Hur gör man om vill hålla sig till raw food

Om man har bestämt sig för att prova att enbart äta raw food behöver man läsa på lite innan man sätter igång. Det finns många intressanta sajter som lyfter ämnet. Huvudsakligen handlar det om att stoppa i sig groddar, bär, svampar och örter.

Fördelar med raw food

Det finns många fördelar med att äta raw food. Maten som äts i denna diet är så kallad levande föda. Det finns massor av studier som påvisar att det vanligtvis sker en viktnedgång hos den person som väljer att prova dieten. Den naturliga kosten innehåller enzymer som sporrar viktnedgång.

Nackdelar med raw food

Då denna typ av diet är vegansk finns det vissa risker med att enbart hålla sig strikt till den. I vegansk mat finns inte samma typer av järn och proteiner som det gör i kost som innehåller kött. Detta i sin tur kan leda till proteinbrist och järnbrist.

Komplement till raw food kost

Som tidigare nämnt kan brist på proteiner och järn uppstå vid en strikt raw food diet. För att kompensera detta och ge kroppen det den behöver kan man behöva tillsätta dessa via tillskott. Sådana tillskott finns bland annat att köpa på hälsokostbutiker och på apotek.

Vad är historien bakom raw food?

Redan under 1890-talet började det göras forskningar kring raw food. Dessa forskningar gjordes främst i syfte att att hitta botemedel till sjukdomar. Att bota sjukdomar med kosten har det forskats om sedan dess och det var först på 1960-talet som dieten blev intressant för allmänheten.

Kan raw food vara farlig?

Denna fråga har många svar. Det bästa svaret på frågan skulle rimligtvis kunna vara att använda det sunda förnuftet. Exempelvis barn som växer bör inte prova denna diet då de behöver all näring och protein som finns i annan kost för att kroppen ska växa ordentligt.

Bör raw food undvikas av gravida?

Denna fråga bör av göras för varje enskild individ. Vi är alla olika och våra kroppar kräver inte alltid samma sort kost för att må bra. Det bästa är att fråga sin barnmorska och följa utvecklingen på fostret och den egna kroppen. Det man mår bra av ska man göra.

Bör raw food undvikas av Gamla/unga?

Samma svar kan egentligen ges på denna fråga. Att äta raw food är kanske inget för alla beroende på hälsan. Äldre kan behöva få i sig mer av vissa ämnen för att må bra och detsamma gäller egentligen unga. Det bästa är att rådfråga sin läkare.

Finns det tidsgränser som bör beaktas?

Man bör börja försiktigt att ändra om sin kost till raw food. Medan man långsamt ändrar kosten får man själv iaktta kroppens reaktioner på förändringen. Hur kroppen reagerar i längden kan variera men det viktiga är att vara uppmärksam på om något inte känns rätt.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0