LCHF Diet

Vad är LCHF?

LCHF, som blivit allt mer populärt senaste åren, står för Low Carb High Fat. Det handlar alltså om att man ska undvika kolhydrater så långt det går och istället äta en högre andel fett. LCHF är en lågkolhydratkost och dessa är nu även godkända av Socialstyrelsen för behandling av diabetes typ 2 och övervikt.

Ät fett men undvik socker

Det handlar om att äta proteiner med så rent fett som möjligt, och rätt stora mängder fett. Man äter ägg, kött, fisk, fågel, grönsaker som växer ovan jord och naturligt fett som rent smör eller kokosolja. Man undviker socker och mat som är stärkelserik som pasta, ris, potatis och bröd.

LCHF mat

Viktnedgång som effekt

De allra flesta går ner i vikt när de äter LCHF. Det finns olika varianter av kosthållningen som innebär att man tillåter olika grad av kolhydrater. Många använder strikt LCHF till att gå ned i vikt. Blodsockervärdena går oftast ned rejält och det finns många diabetiker som visat bättre värden med LCHF.

Vilka besvär kan uppstå med LCHF?

De flesta som upplever besvär gör det i början. När man slutar äta socker eller stärkelse så kan man få omställningsbesvär. Det kan innebära trötthet, yrsel, huvudvärk och att man blir lättirriterad. Besvären brukar gå över på en vecka när kroppen hunnit anpassa sig.

Extra tillskott kan vara nödvändigt

Framförallt de första veckorna är det viktigt att man dricker extra mycket vatten och ser till att få i sig extra salt eftersom man tappar överskottsvätska när man minskar på kolhydrater. Folsyra, C-vitamin, magnesium och fytonäringsämnen kan man behöva extra av när man håller sig till LCHF.

Behöver jag helt sluta med bröd?

Nej, men man kan inte äta stärkelserikt bröd vilket är det vanligaste i butikerna. Det finns istället många olika recept på bröd att baka själv som oftast baseras på ägg, pofibrer, mandelmjöl eller kokosmjöl. Det är också vanligt att bröden innehåller ost som ingrediens.

Vad äter man till fredagsmys?

Chips och godis är inte att tänka på, istället finns det en mängd goda saker man får äta. Stavar av morötter (undviks vid strikt LCHF), gurka och blomkål som doppas i någon god röra med hög fetthalt. Blandade nötter är ett annat alternativ, eller charkbricka med olika korvar, skinka, ost och oliver.

Är det verkligen bra att äta så mycket fett?

Senaste åren har undersökningar kunnat visa att lågfettskost har gett försämrade blodfettsvärden samtidigt som högfetts­kost har gett förbättrade värden av LDL, det dåliga fettet. Om man inte får i sig tillräckligt med fett så blir man inte mätt och det är lätt att man stillar hungern med kolhydrater.

Hur kommer jag igång med LCHF?

Det är viktigt att vara förberedd och en del i det är att läsa på. En mängd sidor online har fokuserat just på LCHF och där kan man hitta allt från fakta till recept och även handlingslistor. Att planera sin mat är A och O vid LCHF.

Kan jag träna när jag äter LCHF?

Svaret är ja, det går alldeles utmärkt att träna. Det finns de som upplever att de behöver lite högre grad av kolhydrater till en början. Precis som alltid ska man vara uppmärksam på kroppens signaler, men att idrotta i någon form är alltid bra.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0