Vegetarisk Mat

Att vara vegetarian

Om man väljer att inte äta kött så är man vegetarian och det kan man bli av olika skäl som kulturella, religiösa eller ideologiska. Till skillnad från veganer så äter man fortfarande animaliska produkter som ägg, yoghurt och ost men inte rött eller vitt kött och fisk.

Vad äter vegetarianer

Vegetarianer baserar den största delen av sin kost på grönsaker och frukt men också en hel del på mejeriprodukter i form av kvarg, ost och ägg. I många fall ersätter man traditionella kötträtter med vegetabiliska sådana, som falafel i stället för köttbullar eller bönor i stället för köttfärs.

Vegetarisk Mat

Vilka fördelar finns det?

I västvärlden äter vi alldeles för mycket kött i dag och det påverkar vår hälsa negativt på flera sätt. Vegetarianer får i sig extra mycket fibrer, vitaminer och mineraler vilket leder till lägre kolesterol, kroppsvikt och BMI, mindre risk för diabetes och färre problem med hjärtat och kärlen.

Nackdelar med vegetarisk kost?

Det största problemet som vegetarianer brukar stöta på är att man inte får i sig tillräckligt mycket protein och kan få brist på det viktiga vitaminet B12. Är man inte försiktig kan man också få zink- och järnbrist, liksom problem att få i sig tillräckligt mycket Omega 3 fett.

Viktiga komplement

Eftersom vegetarianer inte får i sig tillräckligt med B12 kan det vara bra att ta kosttillskott, och man bör i övrigt vara noga med att få i sig det livsviktiga proteinet från ägg och baljväxter. Det finns också bra proteindrycker att komplettera med och genom extra intag av C-vitamin hjälper man kroppen att binda järn.

Varför blir man vegetarian?

Inom många kulturer så är vegetarisk kost den naturliga kostvanan, och det har funnits vegetarianer så länge som det funnits människor. Vissa religioner föreskriver också vegetarisk kost av medkänsla för allt levande och många människor vill inte att djur skall behöva dö för att de skall få äta.

Är det farligt om man är gravid?

Om man är gravid så kan man få brister av till exempel proteiner och järn. Detta kan man antingen komplettera med att se över sina kostvanor och äta mer ägg och spenat, men också genom kosttillskott. Att äta vegetariskt går bra, men man bör vara extra noga att äta balanserat.

Barn och vegetarisk kost

Många barn runt om världen äter vegetarisk kost och i svenska skolor brukar det finnas vegetariska alternativ till lunch. Som förälder bör man vara noga med att barnet får i sig alla vitaminer, mineraler och proteiner genom extra mejeriprodukter, rapsolja, baljväxter, frukt och bär. Det finns också berikad välling för riktigt små barn.

Kan man äta fisk?

Även om ordet vegetarian i dess strikta bemärkelse betyder växtätare så är det många som även tänjer på gränserna genom att äta fisk och skaldjur. Att äta fet fisk är extra fördelaktigt för vegetarianer då till exempel lax och makrill innehåller livsviktigt omega fett och tillför vitamin D.

Kan man träna lika mycket?

Tränar man mycket har man extra behov av vitaminer och proteiner då de hjälper kroppen att återhämta sig efter ett tungt pass. Kan man inte komplettera med fisk, är det viktigt att man får i sig protein från ägg och baljväxter, liksom att man äter mycket nötter och tar kosttillskott med B12.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0