Paleo Kost

Paleo

Vad innebär en kost enligt Paleo?

Paleo är en kosthållning där tanken är att äta som vi gjorde på stenåldern. Det var tiden innan jordbruket och inga spannmål finns med i kosthållningen. Filosofin och tänket kring paleo är att maten ska vara ren och fri från tillsatser, vilket gör att all mat oftast lagas från grunden.

Livsmedel som ingår

I paleo ingår inga mejerier eller spannmål eftersom tanken bakom dieten är att kroppen är anpassad från hur vi åt under stenåldern. Vanligt är att de personer som valt den här kosten väljer ekologiska råvaror med kvalitet och att intaget av föda ofta blir baserat på fett och protein istället för kolhydrater.

Viktnedgång ett plus

En fördel som många upplever är att de går ned i vikt. Det är inte tanken med kosten utan det kommer ofta som en bonus. Fler fördelar är att många känner en stor skillnad när de äter mat som är fri från tillsatser och kemiska substanser som får många positiva effekter på kroppen.

Maten ofta dyrare

Den som äter enligt paleo kommer att uppleva att kostnaderna för maten kommer att öka. Livsmedlen som ingår i kosten är ofta dyra och det är svårt att hålla en låg budget för hushållets mat. En del av de råvaror som ingår kan vara lite svåra att få tag på i vanliga matvarubutiker.

Fokus på hälsan

Den här kosten innehåller bra komplement överlag, men ofta blir det att personer som väljer att äta enligt paleo generellt går över till en mer hälsosam livsstil. Det brukar leda till att det bland personerna som äter enligt paleo är populärt att köpa kosttillskott för att förbättra sin hälsa ytterligare.

Är det svårt att komma igång?

Det finns bra information på nätet att hitta om hur en omställning kan göras. Där finns bra tips på en bas av råvaror att ha hemma och det finns program att följa under 30 dagar. Övergången kan bli enkel med rätt inköp av basvaror från början.

Passar paleo för vegetarianer?

Paleo passar alla, men det kan vara lite svårare att hålla sig inom ramarna för den som är vegetarian. Mejerier, spannmål och baljväxter ingår inte vilket gör att proteinkällorna blir färre. Personer som äter ägg och fisk har många bra recept att välja mellan som gör det lättare.

Vad upplever många som börjar med paleo?

Förutom att de flesta brukar tappa några kilo när de börjar med paleo brukar de även få mer energi. Till viss del handlar det om att kroppen inte belastas med tillsatser av olika slag och för den som köper ekologiskt minskas även belastningen från bekämpningsmedel.

Kan gravida äta paleo?

Det finns inga restriktioner för gravida att äta paleo. Eftersom maten ofta är ekologisk och utan tillsatser kan det istället ses som något bra att äta paleo. En omställning från vanlig kosthållning kan dock gör att kroppen kan få en lättare utrensning och det kan vara bra att vara försiktig under en övergång.

Går det att hålla kostnaderna nere?

Kostnaderna blir helt klart högre eftersom det ställs krav på kvalitet, men det går att välja mat som är billigare även inom paleo. Många av livsmedlen som ingår går att odla själv och för den som har möjlighet kan det vara ett alternativ för att hålla kostnaderna nere.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0