Dukan Diet

Dukan dieten

Dukan dieten är det allra senaste på marknaden och människor över hela världen anammar den nya dieten. Dukan dieten går ut på att du endast får välja mellan 100 stycken tillåtna livsmedel och är en snabb och mycket effektiv diet för den som vill gå ner i vikt och stanna där.

Böcker om Dukan dieten

Lax är perfekt vid Dukan diet

Hur äter man under Dukandieten?

Under Dukan dieten äter man inte alla livsmedel samtidigt och till varje måltid, naturligtvis. Dieten är istället uppbyggd på fyra stycken olika faser som kallas för attackfasen, cruisefasen, sammanslagningsfasen och stabiliseringsfasen. Exempelvis äter du bara protein som kött och lätta mejeri under attackfasen som pågår i 1 till 7 dagar.

Dukandietens Faser

Attackfasen

Enligt dukandieten ska man äta mycket proteinrika livsmedel och mindre av salt och fett. Dukandieten är uppbyggd på fyra olika faser. Dieten inleds med attackfasen som är tänkt vara mellan dag 1–7. Då äter du i stort sett bara protein vilket innebär kött, fisk och mejeriprodukter med låg fetthalt.

Cruisefasen

Den andra fasen i dukandieten kallas för cruisefasen. Den pågår från och med dag 8 och fram till den dag då du når din målvikt. Varannan dag äter du likadant som du gör under attackfasen, det vill säga enbart proteinrika livsmedel, och varannan dag lägger du till grönsaker till proteinet.

Sammanslagningsfasen

Sammanslagningsfasen startar när du nått din målvikt. Den följer du i tio dagar per tappat kilo. En dag i veckan äter du proteiner, under första halvan av fasen har du en dag i veckan då du äter vad du vill, under andra halvan har du två sådana dagar. Resterande dagar tillägger du kolhydrater.

Stabiliseringsfasen

Stabiliseringsfasen är tänkt att vara livet ut. Då äter du vad du vill sex dagar i veckan. En dag i veckan äter du i bara proteiner. För att kunna hålla din vikt är det viktigt att du försöker ha kvar de goda matvanor du nu har lärt dig och vant din kropp vid.

Vilka fördelar kan Dukan dieten föra med sig?

Har du tröttnat på tråkiga dieter där du näst intill svälter dig själv? Du är inte ensam. Snabba dieter ger snabba resultat, men är sällan hållbara i längden. Dukan dieten ger ett långvarigt viktminskningsresultat för dig som vill förlora ett eller flera kilo.

Finns det några kända komplement som är viktiga att få i sig när dukan dieten följs?

Då dukan dieten är väldigt fattig på fibrer finns det risk att man kan få problem med magen, t.ex. förstoppning. Av denna anledning är det rekommenderat att man försöker få i sig havrekli under tiden för dieten.

Vanliga frågor om Dukan dieten

Vad är historien bakom dukan dieten?

Dukan dieten är framtagen av en fransk läkare vid namn Pierre Dukan och är till för människor som på kort sikt förlora många kilo. Dieten är inte vetenskapligt bevisad och har därför fått mycket kritik från olika delar av världen när det kommer till biverkningar som kan följa.

Kan dukan dieten vara farlig?

Det går inte att sticka under stol med att det finns ett flertal olika biverkningar med dukan dieten. En av dessa är t.ex. att man kan bli ordentligt uttorkad och att man kan få problem med allt från illamående och yrsel till tarm- och magproblem.

Bör dukan dieten undvikas av gravida?

Ja! Under en graviditet bör du inte använda dig av dukan dieten av den anledning att dieten inte är till för att ge dig en mer hälsosam livsstil, utan för att få dig att gå ner i vikt. Under en graviditet bör man undvika dieter av detta slag.

Kan man köra dukan dieten som vegetarian?

Dukan dieten passar inte människor som är vegetarianer av den enkla anledning att de livsmedel som ska intas under den första fasen är baserade enbart på kött. Det är både rött kött, men även fisk, skaldjur och kyckling som man kan välja mellan.

Kan man använda proteindrinkar för att få i sig all protein?

Du kan komplettera dieten med proteindrinkar utan att förstöra den. Dieten i sig bygger på ett obegränsat intag av just proteiner, men det är viktigt att undvika kolhydrater och socker. Läs igenom innehållsförteckningen för att säkerställa att det inte finns dolda fällor.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0