Detox

Vad innebär en Detox?

Detox kan sägas vara en sorts kur eller diet som syftar till att avlägsna toxiner som lagrats i vår kropp. Forskning tyder på att mat, kosmetika, luften vi andas in och en rad andra faktorer innehåller skadliga ämnen som ofta inte bryts ner av kroppen i tillräckligt stor utsträckning.

Detox

Detox – en mängd varianter

Eftersom ordet detox står för detoxifiering finns det många nutritionister, läkare och andra som utvecklat dieter som de påstår detoxifierar kroppen. Av den anledningen finns det inte bara ett enda ”recept” på detox, utan det finns väldigt många. Samtliga inkluderar dock en nyttig kost med mycket grönsaker, fibrer och goda fetter.

Fördelar med detox

Fördelarna med detox är lika många som antalet dieter, men nedan listar vi ett par av dem:

  • Kroppen frigörs från toxiner och andra skadliga ämnen
  • Du får en riktig boost av vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen
  • Din energinivå växer markant
  • Du vänjer dig vid rutinen att äta hälsosamt

Nackdelar med detox

Om en detox görs rätt ska det inte uppkomma några negativa biverkningar. Innan en mer radikal detox påbörjas bör en läkare rådfrågas, och man bör även kolla upp om man har någon form av allergier eller liknande. En detox bör även påbörjas gradvis så att kroppen inte får en chock.

Viktiga komplement under en detox

Eftersom en detox kan se ut på många olika sätt kan olika komplement vara viktiga beroende på vilken diet som följs. Däremot brukar de flesta kräva att man dricker mycket vatten, vilket aldrig skadar oavsett vilken man väljer.

Ett tips är att titta på varje detox individuellt och göra en bedömning därefter.

Är det nyttigt att välja en juice-detox?

Att övergå till en juice-diet kan vara ett radikalt drag, och bör alltid antas med eftertänksamhet. Dieten, som innehåller olika blandningar av grönsaker, växter och frukter, kan vara mycket nyttig om du har rätt hälsa, medicinsk bakgrund, vikt, m.m. I andra fall kan den dock vara påfrestande för kroppen.

Vad bör man undvika under en detox?

Beroende på vilken detox man väljer kan svaret variera, men rent generellt gäller det att hålla sig borta från skadliga fetter, socker och snabba kolhydrater. Även alkohol och olika drycker som läsk och kaffe avråds. I regel bör man inte konsumera något annat än vad som fastställs i dieten.

Är detox lämpligt för gravida?

Under en graviditet bör man göra sitt yttersta för att äta så nyttigt som möjligt och därför kan rätt detox vara ett fantastiskt val. Däremot är det inte rekommenderat att välja en alltför drastisk eller tuff variant, eftersom fostret är känsligare än mamman och tål inte alla ämnen.

Är detox lämpligt för äldre?”

Svaret är precis som för gravida: det beror på. Äldre människor har ofta en känsligare organism som inte kan utsättas för samma påfrestningar som en ung persons. Därför är det oerhört viktigt att rådfråga en läkare innan man påbörjar en strikt diet som skiljer sig markant från den vanliga dieten.

Finns det tidsgränser som bör beaktas?

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0