5:2 Diet

Vad är 5:2 dieten?

Man kan säga att 5:2 dieten är en sorts fasta. Det handlar om att man ska äta helt som vanligt under fem veckodagar. Under två dagar äter man sedan maximalt 500-600 kalorier.

De här dagarna kan ligga efter varandra eller kanske en dag i början av veckan och en i slutet.

5 2 dieten

Hur äter man när man följer 5:2 dieten?

Under vanliga dagar behöver man inte räkna kalorier men under de två övriga ska män äta omkring 600 kalorier medan kvinnor ska äta 500. Det är relativt vanligt att fasta på måndagen och torsdagen medan de andra dagarna har en helt normal matsedel.

Vilka fördelar har 5:2 dieten?

Med 5:2 slipper du räkna hur mycket kalorier du äter under alla veckans dagar. Den här dieten ger också en viss viktnedgång som ofta kan vara kraftigast i början av dieten. Det finns dessutom studier som visar att personer fått mindre besvär med astma och liknande.

Vilka nackdelar kan finnas med 5:2?

Det är relativt många som bör undvika den här dieten. Gravida, ammande, epileptiker och diabetiker är några av dessa. En annan nackdel är att många kvinnor blir av med menstruation och ibland ägglossning när de börjar med dieten. Det kommer dock tillbaka när dieten avslutas.

Behöver man äta kosttillskott när man följer 5:2 dieten?

Om man äter en allsidig kost under de dagar då man inte fastar behöver man i regel inte några kosttillskott. Om man däremot inte äter vissa livsmedel kan man behöva lite tillskott. Som vegetarian kan man till exempel behöva D-vitamin och vitamin B12.

Finns det tidsgränser som bör beaktas?

Så länge man mår bra finns det inget som säger att man bör avsluta dieten efter en viss tid. Om man når sin målvikt kan man antingen välja att fortsätta, eller börja äta som vanligt igen. Om man blir gravid bör man dock avbryta dieten.

Bör 5:2 undvikas av gamla/unga?

När det gäller barn bör de inte använda några dieter. Unga vuxna i 20-års åldern kan dock använda 5:2 så länge de inte är underviktiga eller har några hälsoproblem. Även äldre kan använda dieten så länge de inte har problem med hälsan eller mår dåligt av den.

Bör 5:2 undvikas av gravida?

Ja. Under graviditeten behöver kroppen få i sig alla näringsämnen i ett jämnt flöde och det är därför inte så bra att äta normalt vissa dagar, och sedan fasta under andra. För att fostret ska utvecklas är det också viktigt att kroppen får i sig hela kostcirkeln.

Kan 5:2 vara farlig?

Precis som med alla andra dieter kan också 5:2 gå till överdrift. Om man är underviktig bör man inte använda den och man bör inte heller fasta helt under de två dagarna. Diabetiker som behöver ha koll på sitt blodsocker kan också må riktigt dåligt av 5:2.

Historien bakom 5:2 dieten

Den här dieten har sitt ursprung i Storbritannien. Den baseras på en avbruten fasta och har spridit sig över hela världen, bland annat till USA och till stora delar av Europa. Dieten har sedan utvecklats till att bli mer och mer lik den 5:2 vi känner till i dag.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 3.00