Vad är Folsyra?
Folsyra är en typ av B-vitamin. I normala fall får man i sig tillräckligt mycket av vitaminet via maten. Folsyra finns främst i frukt, olika grönsaker, bönor, kikärtor samt i linser och fullkornsprodukter. Om man inte äter mycket dålig eller ensidig kost är det svårt att få brist på folsyra.
Varför behöver man folsyra?
Folsyra är en viktig vitamin för kroppen och om man har brist på den kan kroppen inte bilda lika mycket blod som vanligt. Den röda benmärgen får svårt att bilda röda blodkroppar i rätt mängd. Hos gravida bidrar folsyran också till barnets vävnadstillväxt och till fostrets utveckling.
Butiker som säljer folsyra som tillskott
Hur mycket folsyra behöver man?
I vanliga fall behöver man inte speciellt mycket folsyra, men det krävs att man äter en del livsmedel som innehåller folsyra. Veganer eller vegetarianer som äter mycket baljväxter behöver sällan tillskott av folsyra. Som gravid bör man dock äta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12 i graviditeten.
Vad ska man äta för att få i sig folsyra?
För att få i sig folsyra bör man äta mycket bär, kål, leverpastej och lever. Man kan också äta bönor, linser, gröna ärtor och andra baljväxter. Även gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter är rika på folsyra. Det kan vara bröd, flingor eller liknande.
Kan man få i sig för mycket folsyra?
Man kan få i sig för mycket folsyra men eftersom vitaminet är vattenlösligt kissas överskottet ofta ut. Om man rutinmässigt överdoserar folsyra och tar mer än 1 mg per dag kan det dock finnas en risk att en brist av vitamin B12 döljs.
Vanliga frågor om folsyra
Båda de här sakerna är samma vitamin. Folat är dock när man får i sig vitaminet genom maten. När man tar kosttillskott eller äter vitaminberikad mat kallas dock vitaminet för folsyra. Vitaminet kan inte lagras i kroppen, och det kan också förstöras när livsmedel kokas.
Innan bristen är mycket stor märker man sällan några symptom. När bristen börjar visa sig kan symtomen ofta vara huvudvärk, trötthet, kärlkramp, andfåddhet och blodbrist. Om man är äldre kan man också drabbas av den så kallade fönstertittarsjukan som ger darrningar och kramper i benen.
Det finns flera anledningar till att man kan få brist på folsyra i kroppen. För det mesta är problemet att personen äter för dålig kost. Alkoholister får ofta folsyrebrist, och man kan även få brist av vitaminet om man har en tarmsjukdom eftersom folsyran tas upp via tarmen.
En liten brist på folsyra är ofta ofarlig. Om bristen blir kraftig kan den dock öka risken för att man får hjärt- och kärlsjukdomar. Det har också gjorts undersökningar som visar att kraftiga brister tids nog också kan orsaka cancer. Gravida kan också få missfall om de har brist på folsyra.
Det är främst under de 12 första veckorna i graviditeten som folsyrebehovet är som allra störst. Efter det minskas behovet avsevärt och sjunker tills behovet är på samma nivå som innan graviditeten började. Det är dock fortfarande viktigt att få i sig livsmedel som innehåller folsyra.