Vitamin B5 / Pantotensyra

Vad är Pantotensyra?

Pantotensyra eller som den i vardagligt tal kallas, vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som man kan hitta i alla celler och är en viktig beståndsdel i koenzym A. Även djur behöver denna syra för att producera koenzym-A. Pantotensyrans namn kommer från grekiska pantos som betyder ”över allt”.

Varför behöver man Pantotensyra?

Pantotensyra används av kroppen för att transportera kolatomer inom cellerna. Där jobbar den som katalysator och hjälper till vid förbränningen av fetter. Synteser av både kolesterol, fettsyror och hormoner är beroende av detta. Då pantotensyra används i en myriad av applikationer är den viktig för alla livsformer.

Vitamin B5 Pantotensyra

Hur mycket Pantotensyra behöver man?

Även om det inte finns några specifika riktlinjer för hur mycket pantotensyra man behöver per dag finns det rekommendationer från EFSA (European Food Safety Authority) som säger att en vuxen människa behöver runt 5 mg per dag. Barn behöver mindre, medan en gravid kvinna behöver 6 mg per dag.

Vad ska man äta för att få i sig Pantotensyra?

Även om pantotensyra finns naturligt i de flesta födoämnen tillsätts den ofta av tillverkare av t.ex. flingor, eller torkad mat. De födoämnen som innehåller mest pantotensyra är torkad svamp, lever, torkad äggula och solrosfrön. Även fullkorn innehåller pantotensyra men försvinner då den mals eftersom skalet innehåller syran.

Mat som innehåller Pantotensyra / Vitamin B5
  • Torkad svamp
  • Lever
  • Torkad äggula
  • Solrosfrön
  • Fullkorn (ej malt)
  • Torkad mat
  • Berikade flingor

Kan man få i sig för mycket Pantotensyra?

Att få i sig för lite pantotensyra kan ha vissa lätta bieffekter men det finns inga bevis i dagens läge att för mycket pantotensyra kan vara skadlig för kroppen. Det finns inga övre gränser fastställda. Det värsta som kan hända hos en människa är diarré.

Vad händer om man får i sig för lite Pantotensyra?

Då det är extremt ovanligt att få brist på pantotensyra är det sällan något som studeras vetenskapligt. I de fall studier finns har bristen endast observerats på svältoffer och frivilliga försökspersoner. De symptom som finns är inte allvarliga och begränsas till magont och trötthet.

Effekter av tillskott av pantotensyra?

Även här saknas det vetenskaplig studier men det finns vissa hårvårdsprodukter som innehåller vitamin B5 och sägs hjälpa mot både håravfall och gråa hår. Det finns även en studie som påstår att höga doser av vitamin B5 kan hjälpa mot akne. Studien är dock kritiserad och saknar motstudier.

Hur tar kroppen upp Pantotensyra?

Pantotensyra finns normalt sett i mat och är bundet till ett acylbärarprotein. Väggarna i magtarmen absorberar vitaminet men måste då konverteras till fri pantotensyra. Den fria pantotensyran absorberas sedan av cellerna via ett transportsystem som är beroende av natrium. Ju större doser man tar desto svårare har kroppen att absorbera det.

Vem upptäckte Pantotensyra?

Även om man idag använder namnet pantotensyra blev den först upptäckt som vitamin B5. Den som först identifierade pantotensyra var Roger Williams 1933 och då som en substans som används vid jästtillväxt. 1940 lyckades Williams syntetisera pantotensyra och redan 1947 kunde Lipman visa att den är biologiskt knuten till koenzym A.

Vad är Pantotensyra bra för?

Pantotensyran är som sagt grundläggande för koenzym A men hjälper till med andra saker i kroppen. När kroppen utsätts för stress hjälper pantotensyra till. Den hjälper även till med att skapa antikroppar för diverse sjukdomar och vid produktionen av adrenalin. Även när kroppen producerar steroider och kortison.

Källor

Läs mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0