Vitamin B6 / Pyridoxin

Vad är Vitamin B6?

Just vitamin B6 är ett samlingsnamn för den här typen av vitamin. Kroppen lagrar lite av vitaminet i kroppen men man behöver varje dag få i sig nytt eftersom kroppen lagrar en så liten mängd. Vitamin B6 bidrar bland annat till att glykogen och protein kan omsättas i kroppen.

Varför behöver man Vitamin B6?

Det finns flera anledningar till att kroppen behöver få i sig Vitamin B6. Vitaminen bidrar bland annat till att kroppen kan bilda röda blodkroppar, till att immunsystemet fungerar som det ska med mera. Utan vitamin B6 kan inte heller nervsystemet fungera på ett bra sätt.

Vitamin B6 Pyridoxin

Hur mycket behöver man av Vitamin B6?

Det är i regel män och ammande kvinnor som behöver mest vitamin B6. De behöver omkring 1,6 mg per dag. Barn behöver 0,8 mg per dag medan kvinnor behöver 1,2 g. Om man är gravid behöver man något mer, 1,5 mg per dag.

Vad ska man äta för att få i sig Vitamin B6?

Vid en balanserad kost med olika animaliska livsmedel som ägg, korv, kött och fågel samt potatis, frukt och bär behöver man ofta inte ta några kosttillskott för att få i sig vitaminen. Om man är vegetarian behöver man dock äta mer matbröd, frukt med mera.

Mat som innehåller Vitamin B6 / Pyridoxin
  • Kött
  • Fågel
  • Ägg
  • Potatis
  • Frukt
  • Bär
  • Matbröd

Kan man få i sig för mycket Vitamin B6?

Ja. Det är dock ovanligt att man får i sig speciellt stora mängder. Om man tar mer än 200 mg per dag finns det dock risk att kroppen förbränner fett sämre och man kan också få svårt att sova om nätterna.

Vilka biverkningar ger ett överskott?

Det krävs i regel mycket stora överskott eller överdoseringar av vitamin B6 för att det ska kunna bli några biverkningar. En lång tids kraftig överdosering kan dock leda till att man får nervskador. Det krävs dock mycket höga doser under lång tid för att så ska ske.

Bör gravida undvika Vitamin B6?

Nej, gravida bör inte undvika vitamin B6. Det är till och med tvärtom. Under graviditeten behövs mer vitamin B6 än vanligt. Om en brist uppkommer kan det öka risken för kromosombrott och dessutom kan fostrets utveckling hämmas mycket om inte kroppen får i sig vitamin B6.

Hur kan en brist på Vitamin B6 uppkomma?

Eftersom det finns vitamin B6 i de allra flesta livsmedel är det inte speciellt vanligt att man får någon brist av det. Om man äter mycket enformigt eller lite kan bristen dock uppkomma. Det är också vanligt att alkoholister drabbas av brist på vitamin B6.

Är brist på Vitamin B6 farligt?

En brist på vitamin B6 kan vara farlig om bristen är stor och varar under lång tid. Man kan till exempel få blodbrist, anemi, olika ledsjukdomar med mera. Det finns också risk att foster dör för gravida kvinnor som har för stora underskott av vitaminen.

Vad äter man om man drabbas av brist?

Om man har drabbats av en brist på Vitamin B6 bör man äta mer varierat. Det kan till exempel vara bra att äta mer ägg, kött, bär och frukt. Om man inte lyckas återställa bristen kan man behöva ta ett kosttillskott under en period.

Källor

Lär mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0