Vitamin B3 / Niacin

Vad är Vitamin B3 , Niacin?

Vitamin B3, som även kallas niacin, fyller en viktig funktion i cellernas omsättning av näringsämnen. Det hjälper till att hålla hud, hår och naglar i trim, och är dessutom betydelsefullt för matsmältning och nerver. Niacin finns framförallt i kött och fisk. Hårt bröd och spannmålsprodukter innehåller också en hel del niacin.

Varför behöver man vitamin B3/niacin?

Vitamin B3 stimulerar matspjälkningen så att kroppen på bästa sätt kan ta upp näring ur maten man äter. Därefter behövs niacin när näringsämnena fett, protein och kolhydrater ska omsättas i kroppens celler för att användas till att bygga upp, reparera eller underhålla hud, nervsystem och bindväv.

Vitamin B3

Hur mycket vitamin B3 behöver man?

Barn 0-9 år behöver 5-12 niacinekvivalenter per dag, stigande med åldern. Från 10 år ökar behovet från 13 niacinekvivalenter för flickor/kvinnor och 15 för pojkar/män, upp till 16 respektive 19 i åldern 16-30 år (gravida 17, ammande 20). Därefter sjunker behovet till 13 respektive 15 niacinekvivalenter för personer över 61 år.

Vad ska man äta för att få i sig vitamin B3?

De bästa källorna till vitamin B3 är kyckling, annat magert kött och lever, samt fisk som makrill och ansjovis. Spannmålsprodukter innehåller också niacin, liksom bröd. Frukostflingor är ibland berikade med B-vitaminer. Niacin finns även i jordnötter, andra nötter och ägg.

Mat rik på Vitamin B3 / Niacin
  • Mager Fisk
  • Magert Kött
  • Kyckling
  • Spannmål
  • Bröd
  • Nötter
  • Ägg

Kan man få i sig för mycket vitamin B3?

Man kan få så kallade flusher vid för högt intag av niacin. Det innebär att huden i ansiktet och på bröstet blir röd, och en brännande, stickande eller hettande känsla uppstår. Det är vanligtvis inte farligt, men obehagligt. Mycket höga doser kan ge leverskador och magproblem.

Vanliga frågor om vitamin B3 och niacin

Vad menas med niacinekvivalent?

Kroppen kan tillverka en del vitamin B3 själv av protein och andra B-vitaminer. Därför mäts niacin i niacinekvivalenter, ett mått på hur mycket vitamin B3 kroppen kan få ut av ett visst livsmedel. I måttet räknas både det niacin som redan finns i livsmedlet, och de proteiner som kroppen kan producera niacin av.

Vad kännetecknar brist på vitamin B3?

Om man lider av allvarlig brist på vitamin B3 kan man få en hudsjukdom som heter pellagra. Symptomen är bland annat inflammerad och sårig hud, diarré och mentala nedsättningar. Vid måttligare brist kan få problem med matsmältningen, och symptom kopplade till dålig blodcirkulation som torr hud och kalla händer och fötter.

Vem kan få brist på vitamin B3?

Den som är vegetarian eller vegan kan ha svårare att få i sig tillräckligt mycket B-vitaminer. Därför är det viktigt att se till att den mat man äter innehåller tillräckligt med proteiner och har tillräckligt hög niacinekvivalent. Den som äter proteinfattig kost, eller har hög alkoholkonsumtion ligger också i riskzonen.

Varför kallas vitamin B3 för nikotinsyra?

Niacin är en förkortning av nicotinic acid vitamin, alltså nikotinsyra. En variant på vitamin B3 kallas nikotinamid. När forskare studerade nikotin i slutet av artonhundratalet, lyckades man få fram vitamin B3 efter experimenterande med nikotin och salpetersyra. Namnet vitamin B3 betyder att det var det tredje B-vitaminet som upptäcktes.

Kan man koka bort niacinet ur maten?

Niacin är liksom de andra B-vitaminerna vattenlösligt. Man riskerar därför att gå miste om en del av vitaminerna om man kokar livsmedlet i mycket vatten som sedan hälls bort. Annars är vitamin B3 värmetåligt och det mesta finns kvar i maten efter tillagning.

Källor

Läs mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0