Vitamin B7 / Biotin

Vad är Vitamin B7?

B7 är en av B-vitaminerna och är även känd under namnet biotin. Det är ett vattenlösligt komplexvitamin och den är nödvändig för alla organismers utveckling och tillväxt. B7, biotin, är inblandad i metaboliseringen av fettsyror, kolhydrater och också aminosyror genom att fungera som ett koenzym till karboxylasenzymerna

Varför behöver man B7?

B7 är viktig för hälsan eftersom den ger stöd till neurologiska funktioner och stabiliserar blodsockernivå. Den är även bra för håret, naglarna och för huden. Men den har även en rad andra fördelar som att skydda mot cancer, förhindra fosterskador, hämma inflammationer, minska risken för hjärtsjukdomar, bidra till hjärnans normala funktion med mera.

Vitamin B7

Hur mycket B7 behöver man?

I Sverige finns inga rekomendationer på hur mycket B7 man bör få i sig per dag. Även EU saknar grunder för uppgifter på ett rekomenderat dagligt intag. Man har då istället anget ett beräknat tillräckligt intag där 40 mikrogram per dag och per vuxen är att rekomendera.
tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vad ska man äta för att få i sig B7?

B7 måste regelbundt tas upp från kosten och tarmbakterierna eftersom kroppen inte själv kan bilda det. B7 finns i många livsmedel så som exempelvis komjölk, många frukter, grönsaker, äggulor, havregryn, vetegryn och lever.
Om man vill få i sig extra mycket B7 kan man ta ett kosttillskott

Mat som innhåller Vitamin B7 / Biotin
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Äggula
  • Havregryn
  • Vetegryn
  • Lever
  • Komjölk

Kan man få i sig för mycket B7?

Det finns inga kända nuvarande risker vid överdosering av B7.
Eftersom B7 är ett vattenlöslig vitamin är en överdos av vitaminen osannolikt. Överflödet av vitaminen utsöndras via urinet men sköldkörteltester och tester vid giftstruma kan påverkas av för höga doser av B7.

Vad händer vid brist av B7?

B7 brist är ovanlig men den kan vara farlig om man inte behandlar den. Lägre nivåer kan förknippas med negativa hälsoeffekter som sen utveckling, håravfall, hudutslag, neurologisk dysfunktion, anemi och muskelsmärtor. De som ligger i risksonen för denna brist är gravida, alkolister, rökare och personer med inflammatoriska tarmsjukdomar

Vilka symptom finns vid B7 brist?

Man kan få brist till följd av en långvarig medicinsk behandling. Sypmtom man ska vara uppmärksam på och som kan vara ett tecken på att man har en brist på B7 är: trötthet, depression, sömnproblem, torra ögon, sprickor i mungipan, svullnad och smärta i tungan med flera.

Vad kan man göra om man vill få i sig mer B7?

Om man får i sig för lite B7 och känner att man vill säkerställa sitt dagliga intag då finns tillskott att ta. Det finns B7 i multivitaminer och i B-komplex. Ofta ingår B7 även i tillskott som ska vara bra för håret.

Vad är B7 samband med ämnesomsättningen?

B7 hjälper till med ämnesomsättningen av proteiner, kolhydrater och fetter vid energiproduktion i kroppen genom att vara ett koenzym till karboxylas.

Dessa ensymer möjliggör cellernas energiproduktion, användandet av grenade aminosyror, frisättning av insulin, syntes och nedbrytning av fettsyror för att bilda energi med mera.

Hur kan B7 hjälpa vid typ 2-diabetes?

Genom att öka insulinproduktionen, förbättra glukosupptaget i muskelcellerna och stimulera glukokinas hjälper B7 till att sänka blodsockernivåerna.

Dagligt tillskott minskar koncentrationen av blodsocker vid fasta med ungefär 45% hos personer med typ 2-diabetes.

B7 har även gett förbättrat symptom på diabetsneuropati, vilket är ett tillstånd som orsakar nervskador

Källor

Läs mer om vitaminer och mineraler

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 0