Vad är Vitamin B2, Riboflavin?
I dag benämner man främst vitamin B2 som Riboflavin. Vitaminen finns i de allra flesta livsmedel och man behöver sällan äta kosttillskott för att få i sig den. Som vegan eller vegetarian kan man dock behöva äta mer baljväxter eller välja havredryck och annat för att få i sig vitaminen.
När behöver man Vitamin B2, Riboflavin?
Den här vitaminen behövs för att kroppen ska kunna fungera. Den håller slemhinnor och hud i skick och den hjälper också till att bevara ögats förmåga att se. Utan Vitamin B2, Riboflavin kan också kroppens nedbrytning av olika ämnen som fett och protein minska.
Hur mycket Vitamin B2, Riboflavin behöver man?
Ammande kvinnor och gravida behöver mest Vitamin B2, Riboflavin. De behöver mellan 1,6-1,7 mg per dag. Män behöver ungefär lika mycket. En vuxen kvinna behöver omkring 1,3 mg per dag medan barn behöver 0,69 mg per dag. Unga pojkar och flickor som växer mycket kan också behöva en större mängd.
- Ammande Kvinna – 1,6-1,7mg per dag
- Man – 1,6-1,7mg per dag
- Kvinna – 1,3mg per dag
- Barn – 0,69mg
Vad ska man äta för att få i sig Vitamin B2, Riboflavin?
För att få i sig Vitamin B2, Riboflavin bör man äta mejeriprodukter som kvarg, mjölk, ost, fil med mera. Även i lever, torrjäst och nötter kan man finna stora mängder av vitaminen. Spannmål och ägg kan också vara ett bra alternativ.
Mat som innehåller B2 / Riboflavin
- Kvarg
- Mjölk
- Ost
- Fil
- Lever
- Torrjäst
- Nötter
- Spannmål
- Ägg
Kan man få i sig för mycket av Vitamin B2, Riboflavin?
Ja, man kan få i sig för mycket Vitamin B2, Riboflavin. Det är dock inget man behöver åtgärda på något speciellt sätt och det finns inte heller några symtom eller annat som tyder på att det skulle vara farligt.
Vitamin B2, Riboflavin förstörs av uppvärmning och kokta grönsaker, varm mjölk och bröd som värmts kan ha en lägre halt av vitaminen än till exempel vanlig, kall mjölk och färska grönsaker. Därför tillsätts vitaminer i pastöriserad mjölk och annan dryck.
Ja, man kan få brist på Vitamin B2, Riboflavin i kroppen. Det kan dock vara svårt att säga att man har en brist genom att bara tyda sina symtom eftersom att man ofta har brist på flera B-vitaminer samtidigt. Det krävs ofta ett blodprov för att konstatera bristen.
En brist på Vitamin B2, Riboflavin kan ge hudförändringar eller förändringar i slemhinnor. Man kan också uppleva att ögonen irriteras, att tungan blir lila eller gör ont. Man kan också bli svagare i musklerna. Generellt sett uppstår dock inga symtom förrän efter flera månader med brist i kroppen.
En brist av Vitamin B2, Riboflavin är sällan farlig. Det beror på att det är ovanligt att få en brist och de biverkningar som finns blir sällan allvarliga. När man tillsätter mer Vitamin B2, Riboflavin i kosten eller genom tillskott försvinner symtomen på brist igen.
Om man har en brist på Vitamin B2, Riboflavin bör man sikta in sig på att äta mer produkter från djurriket. Om man är vegan eller vegetarian kan mandeldryck, havremjölk och olika nötter vara bra alternativ liksom torrjäst och groddar av olika slag.
Källor
- https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/riboflavin
- http://b-vitamin.se/vitamin-b2-riboflavin/