Pektin

Pektin

Pektin, en källa till fibrer

Pektin är en kolhydrat, alltså en fiber, som finns naturligt i bl.a. vinbär, hallon, syrliga äpplen och citrusfrukters skal. Pektin är vattenlösligt och bildar en slags trögflytande gele i kroppen. De frukter och bär som innehåller pektin ägnar sig bra till att laga sylt och gele av.

Pektin används ofta som förtjockningmedel, och har E-nummer E440. Man kan använda pektin istället för gelatin vid bakning och matlagning. Pektin finns också som fibertillskott och hjälper tröga magar att fungera mer optimalt. Pektin har visat sig att ha många positiva effekter, t.ex. hämma cancerceller, stabiliserar blodsockret och kan sänka kolesterolhalten i blodet.

I Vad hittar du Pektin?
  • Citrusskal
  • Nypon
  • Äpplen
  • Plommon
  • Krusbär
  • Apelsiner
  • Päron
Böcker om näringslära

Bra för magen

Pektin är bra för magen på mer än ett sätt. Till att börja med kan pektin hjälpa tröga magar. I tarmen får pektinfibrerna en svällande effekt, som stimulerar tarmrörelser. Det är viktigt att komma ihåg att dricka vatten vid intag av fibrer, annars kan det bli motsatt effekt.

Tack vare de lösliga fibrerna blir magsäcken tömd långsammare, och mättnadskänslan håller i sig längre. Detta gör också att blodsockret håller sig stabilt. De goda tarmbakterierna som hjälper immunförsvaret livnär sig på pektin, så immunförsvaret får sig en liten boost vid intag av pektin. Pektin har alltså många positiva egenskaper för magen.

Minskar risken för cancer

Frukt och grönsaker som innehåller fiber kan minska risken för att få cancer i mag-tarmkanalen. Pektiner hämmar nämligen utvecklingen av det cancerframkallande proteinet galectin 3. Pektin har också visat sig kunna sänka kolesterolhalten. Det bidrar till att hindra kolesterolet från att fästa sig på insidan av blodådrorna.

En annan hälsovinst med pektin är att den hjälper till att hålla blodsockret stabilt. Pektin ger nämligen en bra insulinkänslighet, d.v.s. att kroppen reagerar bra på det insulin som sänds ut när blodsockret är för högt. Insulin är ett hormon som hjälper kroppen att tilgodogöra sig det socker som finns i blodet.

Sylt och gele

För de som vill laga sylt och gele hemma passar det bra med frukter som naturligt innehåller pektin, såsom äpple, körsbär, lingon, vinbär eller apelsiner. Man slipper då att tillsätta så mycket pektinpulver. Pektinhalten är som störst precis innan frukten blir mogen, så det ger bättre resultat att arbeta med nästan mogen frukt.

Eftersom pektinet inte sitter i själva frukköttet måste apelsiner och äpplen kokas i uppskurna bitar med skalet på. Hos apelsiner är den vita hinnan, den s.k. albedoen, full av pektin. I äpplen sitter pektiner i skalet och i kärnorna. Man kan också äta den vita hinnan från apelsiner, istället för att kasta den.

Gele

Pektin till hudvård

Pektin har ett brett spektrum där det kan användas. Förutom att användas i livsmedel kan man också använda det i hudvårdsprodukter, parfym och i tandkräm. Pektin finns i äppelcidervinäger, som fungerar väldigt bra som hudvårdsprodukt. Att badda hyn i ansiktet med äppelcidervinäger får bukt med acne, och rensar upp huden.

Äpplen kan hjälpa också på insidan av kroppen. Om man har problem med magsyra hjälper pektiner i söta äppelsorter till att absorbera magsyra. Pektin hjälper till i hela systemet, inte bara i magsäcken. Det kan rensa tarmarna på gifter och avfallsämnen. Pektin har en antiinflammatorisk effekt som ser till att tarmarna håller sig friska.

Vanliga frågor om Pektin

Vad är pektin?

Pektin är en så kallad polysackarid, en kolhydrat som vi i huvudsak hittar i skalet på frukt och bär. Fruktpektin, som används till bakning och matlagning, går att köpa i de flesta matvarubutiker. Antingen i pulverform eller dess flytande motsvarighet. Eftersom pektin är utvunnet ur frukt är det ett bra alternativ till animaliskt gelatin.

Varför är pektin bra?

Det finns många fördelar med pektin, exempelvis dess antiinflammatoriska egenskaper som har en positiv effekt på bland annat mage och tarmar. Även huden mår bra av detta, och till exempel kan äppelcidervinäger som innehåller pektin baddas på irriterad hud för en lugnande verkan. Pektin sägs även kunna motverka cancer samt sänka blodets kolesterolvärde.

Vad används pektin till?

Pektin kan användas istället för gelatin vid matlagning eller bakning. Eftersom pektin har gelébildande egenskaper lämpar det sig väl för tillverkning av sylt, marmelad och just gelé för att dessa ska tjockna och få rätt konsistens. Mängden pektin som behövs avgörs av den önskade konsistensen. Ju mer pektin, desto fastare resultat.

I vad finns pektin?

Pektin förekommer naturligt i olika frukter och bär. Halten varierar och extra rika på pektin är bland annat vinbär, plommon, syrliga äpplen och citrusfrukter, och då framför allt i fruktens skal. Ju tidigare i fruktens mognadsprocess, desto mer pektin innehåller den generellt sett. Pektin har alltså till skillnad från gelatin inte animaliskt ursprung.

Är du nöjd med ditt besök?
0 / 5 4.17